Учители от Художествената гимназия на среща с министър Рашидов, протест пред министерството

08:21, 01 мар 16 25 513 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преподаватели от Национална Художествена гимназия “Димитър Добрович” - Сливен ще се срещнат днес с министъра на културата - Вежди Рашидов. Срещата е по инициатива на учителите и е  във връзка с резултатите от проведен конкурс за директор на специализираното учебно заведение.

След конкурса стана ясно, че на позицията остава досегашният директор Пенка Кушкиева. Част от преподавателския състав е твърдо против решението на министъра. Учителите са стигнали до крайни мерки - подписка, протест.

Бивши ученици са подели инициатива в социалната мрежа и успоредно със срещата ще тече и мълчалив протест от студенти, бивши ученици и други пред министерството в знак на подкрепа на преподавателите и техните искания.

Преди дни на пресконференция в Сливен преподавателите-художници от Националната художествена гимназия се обявиха против управлението на досегашната директорка Пенка Кушкиева и назначението й за нов 5-годишен мандат. Тодор Терзиев и Тошко Попов  изразиха опасения, че начело на учебното заведение отново ще застане непрофесионалист. Тогава те обявиха, че искат среща с министъра на културата Вежди Рашидов.

„Опасяваме се, че нашето училище отново ще бъде управлявано по начин, водещ до разцепление и интриги, без шанс за достойно развитие, без шанс за колегиалност в отношенията, без желание за вслушване в мнението и опита на колегите, без възможност за съхранение и развитие на истинските ни ценности възпитали достойни    поколения млади творци. С огорчение констатираме, че станахме свидетели как в рамките на пет години се роди и оформи класически диктатор. Мислите ли, че място му е в тази по дефиниция - демократична институция?!”, се казва в становището на преподавателите до министър Рашидов.

Преподавателите обявиха, че са готови да не допуснат осъществяването на втори мандат на Пенка Кушкиева и споделиха, че ако това се случи той ще бъде пагубен за училището.

Директорката на Художествената гимназия в Сливен  веднага след това излезе с кратък отговор за конфликта.

 „До окончателното официално излизане на резултатите няма  дам  никакви изявления. Всички изявления преди това водят до вмешателство в работата на комисията”, обяви в писмен вид до медиите директорът  Пенка Кушкиева.

Тя поиска среща с медиите за отговор, но по-късно се отказа и разпространи становището си в  писмен вид.

В Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" по три специалности се  обучават 150 ученици. Училището е сред най-престижните в страната. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама