Акция на читалищата от Пловдив, закичват с мартеници

08:30, 01 мар 16 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод традиционния,чисто български обичай, днес в 12 часа пред сградата на община Пловдив, представители от 25-те читалища от град Пловдив ще закичат с мартеници случайно преминаващи пловдивчани и гости на града с пожелание за здраве, късмет и благоденствие.

Читалищните деятели ще носят знак - обозначение „160 години читалищно дело в България“, защото през цялата 2016-та се чества тази важна годишнина, която ще бъде отбелязана подобаващо в цялата страна. "Планирани са множество събития, като акцент в програмата е популяризиране на важността на читалищата у нас, на тяхната значима роля в националното възраждане и формирането на българската държавност", заявяват от общинския читалищен съюз.

Най-българската институция, оцеляла в тежки и трудни времена е пазител и радетел на българските традиции. „Навсякъде по света, хората празнуват идването на пролетта с радост и надежда, но само в България се посреща такъв празник с традиции от старите времена“, казват от Общинския читалищен съюз.

"Мартеницата е наследена от предците ни и е първият знак за настъпващата пролет. Ето защо, всеки българин трябва да носи мартеница на първи март, символизираща вярата, че от сега нататък всичко ще е по-добро", допълват от съюза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама