Расте броят на блокираните бежанци в Гърция

09:27, 01 мар 16 / Свят 25 231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
9 000 мигранти и бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак са блокирани на македонско-гръцката границата до селото Идомени, съобщават гръцките медии. Според властите в следващите дни броят им ще достигне 10 000 души.

Всеки ден непрекъснато идват нови хора, страната е изправена пред беизходица.

Вероятно гръцко-македонската граница ще остане затворена и днес. Решението е своеобразен отговор на ескалиралото напрежение от страна на мигрантите от понеделник. Изнервени от дългото чакане и отчаяние бежанците разбиха с метални колове бариерата на границата, но бяха отблъснати от полицията със сълзотворен газ. Поне 30 души пострадаха при размириците.

В интервю за „Шпигел“ македоснкият президент Георге Иванов предупреди, че пътят на мигрантите през Балканите скоро ще бъде затворен. По думите му това ще се случи, когато Австрия достигне лимита си от 37 500 мигранти, които да допусне на територията си.

Тогава границата между Македония и Гърция ще бъде затворена. Иванов каза, че това "ще се случи много скоро, може би още сега" и настоя да се вземе политическо решение за този проблем веднага.

"Не можем да чакаме Брюксел и взехме свое решение. Във време на криза всяка страна трябва да вземе свое решение", каза той.

Държавният глава защити мерките, които се взимат за охрана по границата, въпреки критиките от страна на ООН, ЕС и "Амнести интернешънъл" за нарушени права.

Междувременно местни доброволци алармираха, че хуманитарната криза в Гърция се задълбочава. Липсват провизии и храна, а валежите от изминалата нощ допълнително усложняват ситуацията. Експерти изразяват загриженост и от увеличената опасност да се развият заразни болести.

В неделя министърът на миграцията Янис Музалас съобщи, че страната е допозирала план за бедствено положение заради невъзможността да се справи с бежанския поток. Очаква се в някои части на страната да бъде обявено извънредно положение.

Министър Музалас предупреди, че ако темповете на миграция се запазят, броят на мигрантите в Гърция ще достигне 70 000 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама