Съдии и прокурори се местят във военното НДК след президентския вот

09:32, 01 мар 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на март новата сграда на Софийски районен съд и градската прокурата ще бъде готова, а официалното откриване ще бъде след президентските избори през октомври. Това стана ясно след инспекция на сградата, известна като военното НДК, от министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, министъра на правосъдието Екатерина Захариева и финансовия министър Владислав Горанов, предаде репортер на София Topnivini.bg.

“Обществените поръчки не са сключени незаконосъобразно и ги разваляме защото могат да се направят по-добре”, коментира премиерът Борисов. Това че някой администратор е преценил по този начин и е провел поръчката - за това съм аз, като може да се направи по-добре и по-евтино, да се намеся. Този администратор вероятно няма да остане на работа, заяви още той.

Цената на двете обществени поръчки на съд и прокуратура за обзавеждане и оборудване на сградата е близо 5 млн. лв. Премиерът предложи обществените поръчки така да се направят, че да се вземе по-голямо количество столове примерно, за да падне цената. Изпълнителят заяви, че е готов да подкрепи всякакви идеи. Главният прокурор заяви, че ако ВСС направи поръчката заедно за съд и прокуратура цената на обществената поръчка ще падне значително. Сградата ще притежава и безжичен интернет за граждани и служители. Борисов заяви, че излишъкът от 960 млн. с част от тези пари ще се поеме поръчката за съда, тъй като по думите му явно ВСС няма да отдели нужните средства. Борисов допълни, че "щом на съдиите им харесва, те са малко по-капризни", значи всичко е наред със сградата.

Финансовият министър каза, че съдебната власт прекалява с искането на пари в отговор на Екатерина Захариева, която каза на премиера, че щяла да поиска пари за проектиране и ремонт на още една съдебна сграда. Горанов все пак каза, че комуникацията между властите е добра и трябва да се преценява колко средства се отпускат, защото това не са лични пари на министерството, а на данъкоплатците. Той не отговори на въпросите колко често иска съдебната власт пари, както и защо НАП не е събрала взимания на съдебната система за стотици милиони.

Борисов каза още, че ще се правят сгради на съдебната власт в Пловдив и Варна. Той заяви, че очаква съдът да работи, както очаква обществото - максимално бързи, точни, справедливи съдебни процеси.

Премиерът благодари на гръцките фермери, че са се изтеглили от границата заради ултиматума му да не участва в Европейския съвет. Според него това явно е единственият начин и ако пак има блокада, България отново ще заплаши да провали събирането на европейските лидери.

Борисов напомни, че е важно да се направи и подход към новата сграда на съда и прокуратурата на ул. Скобелев, за да се облекчи влизането в сградата на граждани и служители, както и на органите на реда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама