Цацаров да провери откраднал ли е Бисер Лазов 200 млн. лв. от КТБ, иска Вера Ахундова

09:46, 01 мар 16 / Политика 25 1512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Прокуратурата да провери дали свидетелят на държавното обвинение по делото за фалиралата КТБ - Бисер Лазов, е присвоил над 200 млн. лв. активи на банката по време на мандата на квесторите, настоява в отворено писмо до премиера Бойко Борисов съпредседателят на НПО “Ние, гражданите” Вера Ахундова. Тя иска да бъдат проверени и квесторите, и синдиците на банката.

Бившият шеф на Надзорния съвет на банката Цветан Василев нарича Лазов "доверено лице на новите господари". "Под носа на квесторите и окуражаващото мълчание на дружеството по интереси „Пеевски, Цацаров & Сие“ тяхната марионетка и главно „острие“ Бисер Лазов окраде чрез фиктивни цесии и офшорки имущество на стойност над 50 млн. евро – например, сградата на Централата на КТБ на стойност минимум 20 млн. евро, имот между Равда и Обзор от 160 дка на първа линия с минимална цена 10 млн. евро, бившата сграда на София прес за минимум 10 млн. евро, други по-малки – за още почти толкова", написа той.

Ахундова настоява още да бъде разследвано и присвояване на активи за над 400 млн.лв. чрез освобождаване на залози, прехвърляне на активи, прихващания чрез цесии, финансирани в т.ч. и от ПИБ и ББР. “Значителна част от тях са били придобити от и чрез дружествата със специално предназначение”, пишат от “Ние, гражданите”.

Според тях чрез “удобното пропускане на срокове и изтичане на недействителността на поръчителства за 554 млн.лв, както и неподновяване на редица залози върху акции с изтекъл срок за над 720 млн.лв.” е осигурена възможността за провеждането на подобни незаконни сделки. Прокуратурата трябва да разследва и състоянието на учредените ипотеки върху недвижими имоти в полза на КТБ в размер на 835 млн.лв. и залози мърху материални активи за над 1,328 млрд.лв. Както и завеждането на искове за несъстоятелност /общо обявени от финансовия министър за над 3 млрд.лв./, в частност свързани с дружествата със специално предназначение, с които, в ущърб на масата на несъстоятелността, е прекъсната веригата на заложените акции на тези дружества-кредитополучатели в полза на КТБ. По този начин са освободени залозите в акции и имущества на кредитираните от тях фирми в полза на трети лица, които са ги придобили или ги придобиват за смехотворни суми, обясняват гражданското сдружение на кредиторите на банката.

С оглед запазване на масата на несъстоятелността на КТБ “най-доброто решение би било незабавното сторниране на всички операции по прихващания по цесии, сключени след 6.11.2014 г., блоковото им анулиране със съпровождащо включване на кредиторите в ред 4 на удовлетворяване и драстично намаляване на огромните разходи за юридически услуги”, смятат те.

И настояват още Фондът за гарантиране на влоговете в банки да освободи от Управителния си съвет Нели Кордовска - член и на УС на БНБ.

От НПО-то настояват още Министерски съвет да сезира главния прокурор, който да привлече като разследвани лица членовете на Управителния съвет на БНБ от 2014 г.

“В тази връзка сме сигнализирали Главния прокурор за нередности в хода на предоставяне на държавна помощ и с Договора за преструктуриране на ПИБ с Европейската общност във връзка с нарушаването на ЗБНБ, ЗКИ и вътрешните наредби на БНБ относно естеството на ликвидното обезпечение, предоставено от банката и заблуждението, в което са вкарани Народното събрание и Комисията за бюджет и финанси по повод”, пишат те.

“Ние, гражданите” искат още обществен съвет на кредиторите, който да наблюдава синдиците. Както и договорът с “АликсПартнърс” да им бъде предоставен, тъй като е платен с техни пари от банката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама