Връзка между „Зика“ и неврологично заболяване доказаха френски учени

11:22, 01 мар 16 / Свят 25 213 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френски учени доказаха връзка между вируса „Зика“ и рядкото неврологично заболяване синдром на Гилен Баре, предаде „Ройтерс“. Това ще доведе след себе си бум на редкия автоимунен синдром в страните, засегнати от епидемия на „Зика“, отбелязва агенцията.

При синдрома на Гилен-Баре имунната система напада част от нервната система. Той обикновено се развива няколко дни след излагането на вирус, бактерия или паразит.

Ретроспективното изследване анализира данни от епидемия на Зика във Френска Полинезия през 2013 и 2014 г., съобщават изследователите, ръководени от Арно Фонтане от френския Институт "Пастьор". Според тях рискът да се развие синдрома на Гилен-Баре нараства до 2,4 на 10 000 заразени със "Зика".

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че разпространението на пренасяния от комари вирус Зика е международен здравен проблем и го определи като сериозна глобална заплаха. Това предупреждение се основава на данни, свързващи "Зика" с родилен дефект, известен като микроцефалия, при който децата се раждат с малка глава и недоразвит мозък.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама