Светогорски монаси отслужват молебен във Варна на Трети март

11:32, 01 мар 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националният празник - Трети март, ще започне с ранна Архиерейска света литургия от 7 часа в Катедралния храм паметник "Успение Богородично” във Варна.

На празничното богослужение ще присъстват йеросхимонах Епифаний, епистат и член на Свещения Кинотис на Св. Гора от манастира "Пантократор”,  йеросхимонах Мойсей, член на Манастирския събор на манастира "Ксенофонт”, светогорски братя, Андрей Кристов, председател на Балканското Атонско Сдружение и сътрудници на сдружението. Повод за тяхното гостуване е отправената покана от Варненска и Великопреславска митрополия да бъде отслужен молебен пред копието на чудотворната светогорска икона "Пресвета Богородица - Геронтиса”.

Тази Богородична мозаична икона "Геронтиса-Старица“ бе подарена на варненската катедрала на 26 декември 2012 г., по молба на  блаженопочиналият Варненски и Великопреславски митрополит Кирил до управата на свещения манастир "Пантократор” на Света Гора – Атон, с подкрепата и организационното съдействие на Балканско Атонско Сдружение. Йеросхимонах Епифаний и йеросхимонах Мойсей, които бяха част от петчленната делегация която придружаваше иконата в славния и път към морската столица ще отслужат молебена пред копието на чудотворната светогорска икона на Пресвета Богородица "Геронтиса” от 8:45 часа.

След това Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение със свещенството от град Варна ще отслужи Благодарствен молебен по повод 138 години от Освобождението на България.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама