1000, вместо 400, българи от чужбина ще учат висше у нас

11:35, 01 мар 16 25 620 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1000 българи от чужбина ще учат в български университети със субсидия от държавата, при 400 до сега. Това е предвидено в изменението на Постановление на Министерския съвет № 103, обявено за обществено обсъждане. То е внесено от новия министър на образованието Меглена Кунева. Според нея има трайна тенденция на увеличаване броя на кандидат-студентите в български висши училища на нашите сънародници от държави с традиционни български общности - Украйна, Сърбия, Молдова, Албания и други страни.

Справка в сайта на Министерството на образованието показва, че за учебната 2015/2016 г. 604 души са се е явили на приемен изпит по Български език от Украйна, Македония, Молдова, Сърбия и Казахстан. 23 от Косово и 37 от Албания. Интерес е имало и от граждани на Черна Гора, Унгария и Полша. По силата на друго постановление се приемат още 150 граждани на Македония.

Депутатът от Патриотичния фронт (ВМРО) Юлиян Ангелов коментира пред „Топновини“, че от партията му са доволни от увеличения прием, който е по тяхна инициатива. Всяка година 10 000 бройки остават незаети в българските университети и това ще им помогне да запълнят бройката, смята Ангелов. Миналата година е имало голям интерес от българи от Украйна и увеличеният прием може да доведе до повече студенти от там, които традиционно отиват да учат в Русия. Голяма част от студентите от български произход се установяват у нас, каза още Ангелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама