Нов Център за социални услуги ще бъде открит в Шумен

11:50, 01 мар 16 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Център за почасово предоставяне на услуги за социално включване в общността или в домашна среда ще бъде открит в Шумен. Това бе оповестено днес на брифинг от зам.-кмета по социална политика и здравеопазване Светлана Маркова.

Центърът ще се разкрие по проект “Подкрепа за независим живот в община Шумен” по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси”, а дейността му ще започне на 3 май и ще продължи до 31 октомври 2017 година.

Стойността на проекта е 499 830 лева, които са безвъзмездна финансова помощ от Европейския социален фонд.

В центъра ще работят 23 домашни помощници, 15 лични асистенти, две медицински сестри, двама социални работници, рехабилитатор и психолог.

Документи за кандидатстване за работа ще се приемат от 7 до 31 март. Заявленията за позициите “социален работник” и “управител” ще се приемат от 7 до 12 март.

Предимство ще имат хората с опит и такива, които са в трудоспособна възраст, но им предстои скорошно пенсиониране.

Центърът ще се помещава на улица “Цар Иван Александър” на шестия етаж в сградата на бившия Битов комбинат в Шумен.

Услугите, които ще предлага новото звено ще са насочени към възрастни хора над 65 години, които не могат да се грижат сами за себе си, лица и деца с увреждания.

Предвидено е от услугите на Центъра да се възползват 220 души от Шумен и селата на общината, като минималният заложен брой на ползвателите е 178. Над 400 заявления за предоставяне на помощ се очаква да бъдат подадени. Документите на кандидат-потребителите ще се приемат от 7 до 31 март.

В проекта е заложено още един домашен помощник да обслужва осем нуждаещи се. Програмата дава възможност на хората от екипа на центъра за гъвкаво работно време в зависимост от одобрения брой на ползвателите на услугата.

Подборът на потребителите ще се извършва на базата на индивидуалните социални потребности и персоналните нужди на кандидатите. “Няма да допуснем хора, които не се нуждаят от обгрижване да се ползват от услугите”, коментира Светлана Маркова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама