Мартеницата – бизнес традицията за много българи

12:09, 01 мар 16 / Любопитно 25 781 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отново е 1 март. Денят на един от най-българските обреди – закичването с мартеници. Този обичай няма аналог сред другите страни и народи. Въпреки това, мартениците могат да се срещнат и в други страни, където живеят по-големи групи българи, като например Румъния, Молдова, Украйна, Гърция и Македония.

Вярва се, че мартениците са наследство от траките - първите заселници на територията ни. Но една от най-популярните легенди за мартеницата е свързана с хан Аспарух и сестра му Хуба, която била пленница в друго царство.

Аспарух пратил вест на сестра си, че е намерил земя, където да се заселят – на юг от река Дунав. Като получила радостната вест Хуба успяла да избяга от плен, яхнала кон и препускала, докато стигне до Дунав. Търсела брод да премине, но след като не успяла да намери, пуснала сокол да свърши това. На неговия крак вързала края на бял конец, а другия му край държала в ръцете си.

Соколът излетял в търсене на брод, но точно когато намерил пътя стрела го пронизала и той паднал мъртъв и конецът се обагрил с червения цвят на кръвта му. Хуба проследила нишката и така намерила път да стигне до брат си и да заживеят свободни и честити в новата земя - България.

Оттогава бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света. Също така се вярва, че мартениците са пазители на къщата, за да не влязат в нея зло, болести и немотия.

Първите мартеници представлявали усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В по-късни времена, в някои области в страната, на конците започнали да вързват златна или сребърна паричка, или синьо мънисто против уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, а червеният - здраве и сила. Невестите носят мартениците отдясно, момите - отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже - изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.

В днешни времена мартеницата продължава да е все така разпространена, но вече има различни нейни варианти – от обикновени до сръчно изплетени гривни, гердани и пръстени. Също така започнаха да навлизат и изработени от камъни и пластмаса бижута.

Екип на София Topnovini.bg направи проверка за това какво предлага пазарът на мартеници днес, кое е най-търсеното и кога е пикът на продажбите. В столицата издадените разрешителни за продажба на мартеници са около 3000.

Рая Симеонова разказа, че се занимава с направата и продажбата на мартеници от 6 години. В началото нямала печалби, но постепенно това се променило.

„Не започвам да ги изработвам точно през определено време, а обикновено когато имам възможност, тъй като ми доставя удоволствие. В мартениците обаче няма бизнес. Хората харесват повече по-традиционните, които са изработени от вълна. Иначе младите купуват основно кича, лъскавото. Първата година, като започнах да продавам, си върнах вложеното само за материалите и за разрешителното за сергията. Даже бях назад“, разказа тя.

Рая обясни, че младите си взимат предимно гривнички, изработени от вълна, но бе категорична, че не продава такива, които са като бижута и дори ги избягва.

„Трябва да се върне вълнената мартеница с бял и червен конец“, подчерта тя.

Друга продавачка, която не пожела да се представи, допълни, че мартеници се изработват не по задължение, а когато го има настроението.

„Това не е бизнес, това е традиция, даже хоби. Всичко обаче вече е комерсиално. Затова навлязоха и китайските пластмаси. Хората избират традиционните мартеници, когато искат да купят за близките си. Иначе купуват по 10-20 за колеги от най-евтините. Не може за 30 души да купиш мартеница от по 2 или 5 лева“, обясни тя.

Велислава Кирова, която се занимава с изработката и продажбата на мартеници от около 5-6 години, разкри, че започва да ги прави около 3-4 месеца по-рано. Занимава се основно след работа, когато има време. Тя обясни, че също не го прави толкова за парите, колкото за това, че й доставя удоволствие.

Излизала е на печалба от продажбата, но не с много. Велислава разказа още, че познава и други, които изработват мартеници в големи количества, но започват да го правят година по-рано. Те влагат повече, но от друга страна пък излизат с по-голяма печалба.

Според повечето продавачи, ако се занимаваш основно с изработката на мартеници, печалбата е наистина голяма. За 10 дни се изкарват около 5000 лева.

И разбира се, по традиция, покупката на мартеници остава за последния момент – ден преди първи март или на самия ден. Някои от купувачите разказаха пред екипа ни, че го оставят за последния ден, тъй като нямали време или пък чакали всички продавачи да изкарат сергиите си, защото изборът бил по-голям.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама