"Каналтюрк" и "Милиет" отиват в историята

12:18, 01 мар 16 / Свят 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Късно вечерта в понеделник турската прокуратура реши да бъде прекратена дейността на една от най-влиятелните медийни групи в страната „Коза Ипек Холдинг“, издаваща вестник „Милиет“, който е на пазара от 1926 година.

Журналистите от несъществуващите вече медии са били принудени снощи да освободят работните си места и ще бъдат обезпечени, съобщават местни информационни агенции.

„С решение на главния прокурор от днес се преустановява дейността на компанията „Коза Ипек Холдинг“ и свързаните с нея медии – вестниците „Бугюн“ и „Милиет“, телевизия „Бугюн“ и радио„Каналтюрк“, препечата съобщението на прокуратурата информационната агенция „Джихан“.

Според заключението спирането на всичките медии на групата се налага заради докладите на попечителите с извода, че дружествата-издатели са губещи.

Ипек медия беше една от най-влиятелните и ценни медийни групи в Турция. Отстоявахме демокрацията, универсалното право и правата на човека, и идеята за свободата на мисълта. Сега ни затварят, написа в Туитър президента на медийната група Акън Ипек, цитиран от „Хюриет“.

Всички телевизионни предавания ще бъдат спрени до полунощ, а от утре няма да излизат вестниците „Милиет“ и „Бугюн“, съобщава сайта yeniakit.com.tr в статия, озаглавена „Каналтюрк и „Бугюн“ вече са в историята“.

Още през деня работещите са били предупредени за възможната забрана на медиите, но за това Съветът за радио и телевизия не е бил уведомен, което твърди членът на УС Есат Чиплак.

Битка с предизвестен край

Проблемите за „Коза Ипек медия груп“ започнаха още на 3 ноември 2015 г. с уволнението на 58 журналисти, а седмица по-рано полицията окупира офисите на вестниците „Бугюн“ и „Милиет“. Тогава бяха уволнени генералният директор на телевизия „Бугюн“ Тарък Торос и главният редактор на едноименния вестник Ерхан Башюрт. Те бяха насилствено принудени да подпишат оставките си, но по-късно синдиците осъзнаха, че актът е незаконен и имената им бяха извадени от списъка на нарочените за уволнения.

Изхвърлени бяха и служителите от отдела за човешки ресурси, които седмица преди това се видяха принудително настанени до охраната, а после ги заставиха да подпишат заявленията си за напускане. Арестуван и пратен в затвора Силиври в Истанбул заради публикациите си бе колумнистът от в. „Бугюн“ Гюлтекин Авджъ. Задържани бяха и други двама водещи журналисти от списание „Нокта“, а предния ден с нареждане на прокуратурата тиражът на изданието беше конфискуван. Скандалната корица със снимка на президента Реджеп Ердоган и заглавието „2 ноември понеделник, начало на гражданската война в Турция“ предизвика гнева на власта и последва съд за главния редактор Джевхери Гювен и отговорния редктор Мурат Чапан. Мотивите на прокуратурата бяха, че това е публично подстрекателство към извършване на престъпления, той бе и магистратът, разпоредил изземването на целия тираж от печатницата и разпространителските фирми.

Това е предният случай на посегателство срещу медийната свобода в Турция. Припомняме, че през януари главният редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет“ Джан Дюндар и директорът на редакцията в Анкара Ердем Гюл бяха задържани по обвинение в „политически шпионаж“ и „огласяване на секретна информация “ заради публикация засягаща бизнеса с петрол на сина на президента Ердоган. Двамата журналисти бяха откарани в затвора в Силиври и бяха освободени миналия петък. В края на март обаче започва нов протест срещу тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама