Шуменци закъсняват с подаването на данъчните декларации

12:27, 01 мар 16 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В шуменския офис на НАП до момента са подадени 1 421 декларации за облагане на доходите на физическите лица, съобщиха на пресконференция в Данъчното.

Сравнението с документи, които миналата година са били около 30 000 показва, че шуменци сериозно закъсняват с декларирането на доходите си и „традиционно” чакат крайния срок -30 април. Тази година обаче той съвпада с великденските празници и данъчните ще приемат документи до 3 май включително.  

Радващ е обаче фактът, че все повече хора в Шуменска област ползват електронните услуги на приходната агенция- от подадените до момента декларации, над 500 са внесени по интернет. 828 са дадените на „гише” и 51 – изпратените по пощата, отчетоха от офиса на НАП в Шумен.

„Апелираме хората да подават декларации по електронен път по три причини - по-лесно е, по-бързо и може да се ползва 5% отстъпка от данъка за довнасяне, ако декларацията е подадена по електронен път до 31 март”, обясни главният инспектор по приходите в шуменския офис на НАП Иван Недков.

И фирмите в Шуменско изостават с декларирането на доходите. До този момент подадените документи са  1 805, от тях 468 са внесени в офиса, 1308 са изпратени по интернет.

Тази година има две нови данъчни облекчения, припомнят от Данъчното в Шумен. Те са за родителите и се дават за деца и за отглеждане на деца с увреждания. Сумата от годишните данъчни основи се намалява с от 200 до 600 лв. съответно за едно до три деца, ненавършили пълнолетие. С 2000 лв. пък се намалява годишната данъчна основа на родител, който отглежда дете с 50 и над 50%  увреждане.

Да се насърчи ползването на електронните услуги е основният акцент в тазгодишната кампания за деклариране на доходите. С персонални идентификационни кодове (ПИК) гражданите могат да се ползват 20 услуги. Издаването на кода е безплатно и става във всеки офис на НАП в страната.

От данъчното в Шумен приканват гражданите да побързат с подаването на декларациите за налозите, за да не се наложи да чакат на опашки в края на срока.

До 3 май офисът на НАП в града ще бъде с плаващо работно време и през целия ден ще има работещи гишета. Специално на 31 март, когато е последният срок за фирмите да декларират приходите си, салонът в Данъчното ще работи докато има клиенти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама