Нова акция срещу незаконното строителство в "Столипиново"

12:27, 01 мар 16 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Близо 80 заповеди за премахване на временно преместваеми съоръжения са издадени в пловдивския квартал "Столипиново", съобщи кметът на район "Източен" Николай Чунчуков. По думите му до 2-3 седмици районната администрация ще започне премахването на незаконно поставените павилиони.

"Ще започнем от обектите около блока на ул. "Елба" 2-4-6, в близост до училище "Пенчо Славейков". Жилищната сграда кандидатства по националната програма за саниране и в момента е на етап "обследване", уточни Чунчуков. Около блока има близо 30 незаконни метални павилиона, които биха пречили при санирането, а освен това са в изключително неугледен вид.

В момента в района се прави и опис на всички заповеди за незаконни къщи. Районният кмет е възложил цялостен анализ. Къщите са стотици, дори хиляди, твърди той. "Правилният вариант е първо да се уточни колко са тези обекти, колко от тях са незаконни, колко хора живеят в тях и след това да се пристъпи към действия", категоричен е Чунчуков.

По предварителни данни поне 80 процента от къщите в "Столипиново" са построени незаконно на общинска земя. Сред тях има не само коптори, но и масивни големи сгради, на 2 и 3 етажа. Тези обекти няма как да бъдат узаконени и единственият вариант е да бъдат съборени. В момента има издадени близо 30 заповеди за премахване, от които десетина се обжалват в съда.

"Много е трудно в тези ситуации да се установи кой е собственикът. Трудно се доказва в съда и обикновено се пуска заповед срещу незаконен извършител", обясни районният кмет. Той припомни, че премахването на една сграда излиза много скъпо - прави се конструктивна оценка, план за събаряне и безопасност и т.н. Затова на екипите от специалисти е възложено да направят и количествено-стойностна сметка за сумите, които ще са необходими за премахването на незаконните обекти. Необходимите средства за събарянето само на трийсетината къщи, за които има издадени заповеди, може да се окажат над 1 милион лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама