Музеят предостави снимки на Русе от ХIХ в. за българска изложба в Чикаго

12:28, 01 мар 16 / Култура 25 253 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По повод 3 март – Националният празник на България, на който се отбелязва Освобождението от турско робство, Сдружение "Български музей – Чикаго" представи изложбата "Балкански фолклорни костюми, ритъм и танци“ в University of Chicago. Това съобщиха от русенския исторически музей.

Изложбата съпътства танцовите изпълнения на местни фолклорни състави и акцентира върху колекцията от традиционни хърцойски тъкани (хърцоите, наричани още полянци, са етнографска група българи, обитаващи територията между Стара планина и реките Дунав и Искър, до Силистра), притежание на „Български музей – Чикаго“.

Визуалният материал представлява документални снимки от първия български етнографски албум, съставен от етнографа Димитър Маринов в Русе.

Албумът е бил предназначен за Първото българско изложение в Пловдив от 1892 г., а сега е притежание на Регионалния исторически музей – Русе.

Като добри партньори, Русенският музей сподели с колегите си от Чикаго автентичните изображения от региона на Русе, които сега са експонирани в Чикагския университет от етнографа Елена Табакова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама