Луксозни автомобили блокират движението на пешеходците в центъра на Бургас (снимки)

12:45, 01 мар 16 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко майки с детски колички не успяха да минат по тротоара в близост до бургаското Първо районно заради паркиране тип „Арабин в пустиня“, видя репортер на Topnovini.bg. Едната кола беше блокирала и движението по тротоара. От другата страна на улицата имаше спрял репатриращ камион-„паяк“, но това явно не стресна собствениците на двата автомобила и никой не побърза да ги премести.

Паркирането в големите градове на страната става все по-голям проблем, колите – все повече и повече, а културата на паркиране на все по-ниско ниво. В другите европейски градове също няма достатъчно места за автомобили, но рядко може да се види подобно паркиране. Ако все пак се забележи такова, то задължително води към „българска следа“ по регистрационната табела. 

За проблема с неправилно паркираните коли на посоченото място алармираха преди време от Клуб „Безопасни улици“. Автомобилите са в нарушение, защото са спрели на самото кръстовище, а не на 5 метра от него, коментират от там.

Заради случаи като този още преди година от „Безопасни улици“ направиха анкетно проучване сред шофьорите във връзка с все повече увеличаващите се нарушители на правилата за престой и паркиране в града. На зададения въпрос „Ако и във Вашия град се засили контролът по престоя и паркирането и вече няма да имате възможност да нарушавате тези правила, какви ще са действията Ви?“ най-много хора са отговорили, че ще свикнат да паркират по правилата, макар и да се налага да вървят повече. Втори по популярност е отговорът „Ще използвам колата само в краен случай“.

Изводът на анкетьорите е, че обществото в по-голямата си част разбира нуждата от мерките, прилагани за спазване на правилата по престоя и паркирането на МПС. Показателно е, че 48 % от представителната извадка приемат засилване на контрола, а 33 % от анкетираните са склонни да ограничат използването на автомобила си. Едва около 5 % от анкетираните не желаят промяна и са склонни да нарушават правилата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама