Десетки протестираха срещу забраната за къмпингуване

13:13, 01 мар 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки граждани се събраха пред сградата на Народното събрание за да протестират срещу промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Недоволните са представители на гражданските инициативи "Да спасим Кара дере", "Да спасим Иракли", "Да запазим Корал" и "Свободен Камен бряг".

Поправката в закона предвижда да се забрани нощуването, къмпингуването и паркирането в зона А (до 100 метра от морето) по цялото Черноморско крайбрежие.

Протестиращите разпънаха транспаранти с текст „Правила за къмпингуване, а не забрана!”, “SAVE KARADERE” и „Гледаме ви – от вас зависи”. 

Недоволните настояват, че свободното къмпиране е форма на туризъм, която е по-щадяща към природата в сравнение със застрояването.

Природозащитниците очакват да бъде приет статута на защитени плажове за природосъобразен туризъм, както и депутатите да запазят последните незастроени местности по Черноморието, като забранят строежите в тях. “Тук съм, защото пак палатките се оказаха виновни за състоянието на българското Черноморие, а не истинските виновници”, каза пред София Topnovini.bg общинският съветник от Реформаторския блок и ДСБ Марта Георгиева. 

Според нея хората, включително и тя като част от някаква общност, очакват съвсем друго – да се ограничи строителството и въобще този модел, който е бил досега. 

„Да не се взимат толкова строги мерки срещу къмпингуващите на диво, защото това са хора, които най-малко вредят на природата”, призова общинският съветник. 

Попитана как приема факта, че ДБГ в лицето на Найден Зеленогорски са вносители на предложението, Георгиева предположи, че намеренията са били добри. 

„Текстът е много неясен и можеше да се използва за злоупотреби. В крайна сметка никой не е срещу регулациите, но смятахме, че приоритет ще е ограничаването на това безконтролно и незаконно строителство”, каза още Марта Георгиева и допълни, че е оптимист за намирането на баланса в закона. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама