Белгийската полиция знаела за намеренията на Салах Абдеслам, но не ги приела насериозно

13:32, 01 мар 16 / Свят 25 223 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През юли 2014 година в антитерористичният отдел на белгийската полиция е получен сигнал, че Салах Абдеслам и брат му Брахим подготвяли атентат, пише вестник „Льо Соар“.

Белгийската федерална полиция е знаела за намеренията на терористите от Париж от лятото на 2014-а от „сигурни източници“, но образуваното следствие е прекратено година по-късно без последствия заради лоша комуникация между отделните служби, информира изданието.Решението на силите на реда било, че двете лица Салах и Брахим Абдеслам „не представляват заплаха“.

Между 10 и 13 души от антитерористичния отдел са били в течение на разследването срещу двамата братя, които участваха в координираните атаки на 13 ноември 2015 година в Париж.

Неофициално представителите на полицията са разделени – едни заявяват, че въпреки този провал в много случаи белгийската полиция е успяла да предотврати терористични удари. Други смятат, че са необходими спешни и дълбоки промени.

Неназован полицейски източник признава, че ако наличните данни са били правилно споделени между полицейските служби, ноемврийските атентати в Париж, при които загинаха 130 души, е можело да бъдат предотвратени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама