1130 декларации за доходи са подадени в НАП - Търговище

14:35, 01 мар 16 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
1103 декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2015 г. са подадени в Териториалната дирекция на Националната агенция по приходите в Търговище, съобщиха на пресконференция данъчните.

358 от декларациите са изпратени по електронен път, което представлява 32% от общия брой подадени до момента.

1003 декларации за облагане на доходите на фирмите с корпоративни данъци за 2015 г. са подадени при данъчните в Търговище. От тях 828 са изпратени по електронен път, което представлява повече от 82% от общия брой подадени до момента.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 3 май, тъй като 30 април е почивен ден, а 2 май е празник – Великден.

От НАП препоръчват хората да подадат декларации по електронен път, защото става по-бързо, по-лесно и безпроблемно, може да ползват отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако подадат декларация до 31 март.

Другата новост през тази година е свързана с възможността за ползване на две нови данъчни облекчения – за деца и за деца с увреждания. Ако хората не са го ползвали през работодател, могат да го направят с подаване на данъчна декларация до 3 май.

До момента  60 родители са декларирали пред офиса на НАП в Търговище ползване на данъчното облекчение за деца.

Данъчното облекчение за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв.  – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Условията, при които е възможно да се прилага облекчението, се декларират в специалния образец на декларация, която се прилага към годишната декларация за облагане на доходите. Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че за 2015 г. същият няма да ползва намалението.

До момента  11 родители са декларирали пред офиса на НАП в Търговище ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията, при наличието на които е възможно да се  прилага облекчението се декларират в специална декларация, която се прилага към годишната декларация. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението.

И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама