Депутатите решиха: Може да нощуваме на плажа, но не и да къмпингуваме и паркираме

14:49, 01 мар 16 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите разрешиха да се нощува, но не и да се къмпингува и паркира на 100 метра от плажа. Премахнаха и глобата от 10 000 лева за нарушителите. Забраната за пренощуване на пясъчната ивица отпадна с 85 гласа "за",9 - "против" и 18 - "въздържали се". В подкрепа на забраната за паркиране и къмпингуване пък гласуваха 106 депутати, 9 бяха "против" и 7 - "въздържали се".

Народните представители одобриха на второ четене промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Другата спорна точка, която беше приета е плажовете „Корал“, „Карадере“ и „Иракли“ да не се отдават на концесия или под наем, както и да се забрани напълно всякаква стопанска дейност там.

Промените предвиждат създаването на плаж за природосъобразен туризъм – "морски плаж, който с оглед на естествените природни дадености е необходимо да бъде съхранен чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите, при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност".

Дебатите в зала бяха доста разгорещени, като Костадин Марков от БСП направи предложението нощуването на плажа да остане позволено и запита какво ще стане ако "пием по една ракия с г-н Миков и задремем на плажа и после дойде инспектор и на мен ми наложи глоба една депутатска заплата, а на него две?".

Валери Симеонов от Патриотичния фронт призова да не се посяга на малкия шанс на крайбрежните общини да повишат демографския си принос. 

"Да не забравяме, че има едно събитие, което може да бъде директно ударено с термина "пренощуване". Неграмотните англичани го наричат "July morning", то датира още от времето на социализма. Това е традиционен празник на свободния човешки дух. Препоръчвам термина "къмпингуване", което не виждам в преходните и заключителните разпоредби", обясни той. 

Независимият депутат Велизар Енчев запита: "Означава ли, че ако заспите на плажа, могат да ви глобят с 10 000 лева. Това е абсурдно. Може да има хотели на 100 метра от плажа, но не може да има къмпингуващи на 100 метра. Каква е логиката? Надявам се тази забрана да отпадне.Къмпингуването никой не може и не трябва да го забранява. Нощуването е толкова спорно, че човек винаги може да остане в процедура на нарушение". 

Ирена Коцева от ГЕРБ призова депутатите да прекратят дебатите, тъй като ставало въпрос за диво къмпингуване.

Димитър Байрактаров от ПФ заяви, че неслучайно отложили този параграф за накрая, точно защото знаели, че е спорен. "Този текст е плод за един див популизъм. Добре е хората да чуят различните мнения и аргументи", подчерта той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че веднага след приемането на този законопроект, продължават работата по подготовката на следващ, за да могат да групират плажовете. 

"Уверявам ви, че е важно да регламентираме кампингуването и паркирането на определените за това места. Къмпингуването е определено в Закона за туризма -  да има осигурени ток и вода, така че максимално да се гарантира опазването на природната среда. Уверявам ви, че предстоящият летен сезон ще бъде гарантиран", заяви тя. 

Пред журналисти Ангелкова посочи, че максимално бързо ще разширят понятието „къмпингуване” в Закона за туризма. По думите й така максимално ще увеличат безразборното поставяне на палатки, чували, каравани по плажа.

Според нея министерството се опитва да развива устойчив туризъм, но да без двоен аршин. На съпротива от страна на природозащитниците, които настояват да се приеме цялостна стратегия за плажовете, Ангелкова отговори, че това е уредено в новата наредба за категоризация и прекатегоризация.

Тя бе категорична, че трябва да има регулация и затова са забранили дивото къмпингуване, защото както една маса или шезлонг разрушавала дюните, така и една неправилно паркирана кола или палатка върху тях ги нарушава. Относно опасенията на природозащитниците, че крайбрежието ще стане още по-привлекателно за строителните компании, които ще строят зад тези 100 м., министърът на туризма успокои, че затова се забранява на 100 м от плажа в зона А, където са дюните и плажа, да се извършва всякаква търговска и стопанска дейност.

"Отпаданха глобите за пренощуване, паркиране и къмпингуване. Влизат принудителни административни мерки при нарушение на забраната и ще бъдат налагани глоби по общия ред, които също са от 5 000 до 50 000 лв. Те и в момента са в закона за устройството на Черноморското крайбрежие", каза още Николина Ангелкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама