Откриха ремонтирания Психодиспансер в Шумен

14:59, 01 мар 16 25 1918 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Радвам се, че Япония помога на България за развитие на социалната сфера. Това заяви заместник-посланикът на Япония Сусуму Уеда по време на официалното откриване на реновираното Консултативно-диагностично отделение на Държавната психиатрична болница, с. Царев брод.

Ремонтът бе извършен по проект на стойност 158 800 лева, предоставени като безвъзмездна помощ от японското правителство.

На церемонията присъстваха Силвана Любенова от министерството на икономиката, областният управител Донка Иванова, кметът на Шумен Любомир Христов, лекари и граждани.

Директорът на психиатрината болница д-р Нели Николова благодари на Япония, Областна администрация и министерството на икономиката за оказаната подкрепа в проекта.

„Вероятно много от вас имат ярки спомени как изглеждаше тази сграда и условията в нея”, каза тя и обърна внимание, че в последните години само две стаи от нея са били ползвани.

Всяка година болницата излизаше с предложения за ремонт на тази сграда. През 2009 г. взехме решение да търсим друг начин за ремонт и през 2010 г.бе изготвен проектът, в следващите години той бе одобрен и подписахме договор, представи пътя до завършване на ремонта на сградата.

„Тук ще се предлагат добри условия за преглед и лечение на нашите пациенти”, каза д-р Нели Николова. Тя добави, че в дългосрочен план ще направят всичко възможно да може в тази сграда да се предлагат и извънболнични услуги – като рехабилитационни и терапевтични програми.

Зам.-посланикът Сусуму Уеда отбеляза, че е щастлив да види проекта завършен.Той изрази увереност, че и пациентите, и персоналът ще се чувстват по-добре в ремонтираната сграда.

Зам.-посланникът заяви, че между България и Япония винаги е имало добри отношения, като вече налице са 18 проекта от 1999 г., спонсорирани от Страната на изгряващото слънце.

Той отбеляза, че след влизането в Европейския съюз социалните услуги в България са се подобрили.

Радвам се, че Япония помогна за подобряването на тези услуги в България, заяви той и допълни, че се надява сутрудничеството между двете страни да се разшири.

Представителят на министерството на икономиката Силвана Любенова потвърди думите на Уеда и благодари за добрата работа между двете страни.

Зам.-кметът д-р Светлана Маркова изрази надежда, че с реализирането на този проект се поставя началото на сътрудничеството на Шумен и Япония.

Преди официалното откриване на сградата кметът на Шумен Любомир Христов прие Сусуму Уеда.

Любомир Христов запозна госта с историята и съвременното културно и социално-икономическо развитие на града. Той представи предимствата на региона като добро място за правене на бизнес в отговор на проявения интерес от страна на г-н Уеда към възможностите за инвестиции в Индустриалния парк в Шумен. Кметът Любомир Христов представи подробно съоръжението като подчерта, че до всеки индустриален парцел има изградена пълна инфраструктура – път, вода, електрозахранване, газ, телефон, интернет и кабелна телевизия. Той посочи, че шуменският Индустриален парк е най-модерният в страната и с най-богати възможности за инвестиране във всички области на индустриалното производство.

Уеда увери кмета, че възможностите на Индустриалния парк ще бъдат презентирани пред японските инвеститори като специално внимание ще бъде отделено за информиране на представителите на малките и средните предприятия. По думите на Сусуму Уеда „между България и Япония има добри примери в това отношение и макар че тази дейност е частна, правителството има какво да направи и с какво да подпомогне бизнеса.“

Сусуму Уеда изрази задоволство от добрите връзки в областта на културата между Шумен и Япония. Той подчерта, че те са от изключително значение за двете страни и ще продължат и за в бъдеще да

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама