ВСС поиска по-дълъг мандат и достъп до секретна информация

15:19, 01 мар 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет (ВСС) поиска мандатът му да бъде удължен след приемането и влизането в сила на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Членовете на управляващия орган на съдебната власт искат и право на достъп до класифицирана информация. Това стана ясно по време на извънредно заседание на ВСС, в което беше обсъден законопроекта за промени на ЗСВ, предаде репортер на София Topnovini.bg. На заседанието не присъства главният прокурор Сотир Цацаров.

От съвета предлагат да продължат да изпълняват задълженията си до конституирането на новоизбрания състав на ВСС, въпреки че в Конситуцията е ясно отбелязано, че мандатът на органа е 5 години. Правосъдният министър Екатерина Захариева и бившия конституционен съдия и председател на Съвета за съдебна реформа Благовест Пундев възразиха остро срещу това искане. По думите им това предложение влиза в конфликт с Конституцията и решения на Конституционния съд. Според членовете на съвета тази промяна е необходима, за да не се получава забавяне в избора, както се случи при избирането на нов главен съдебен инспектор, който закъсня с две години. Те настояха все пак това предложение да бъде внесено и обсъдено.

Кадровиците настояват още за право на достъп до класифицирана информация, защото им е необходимо да са добре запознати при разглеждане на някои дисциплинарни производства. Според тях понякога в рамките на тези производства им се налагат да четат секретна информация. Това не е първият път, в който членовете на ВСС искат подобни промени в Закона за класифицираната информация, но досега не срещат подкрепа за тях.

Забележките на ВСС по законопроекта за промени на ЗСВ трябва да бъдат разгледани днес от работните групи към Министерството на правосъдието. Утре се очаква той да бъде внесен в МС, а да бъде гласуван в Народното събрание до края на месец март.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама