Екипът на ОИЦ – Разград представи условията за кандидатстване с проекти пред представители на фирми от региона

15:35, 01 мар 16 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипът на Областния информационен център (ОИЦ) – Разград проведе информационна среща с представители на фирми и подпомагащи бизнеса организации от региона.

Експертите от ОИЦ представиха условията за кандидатстване с проекти по двете отворени процедури „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията” и „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия” на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспобност” (ОПИК) 2014-2020 г.

Чрез тях се предоставя фокусирана подкрепа на фирмите за повишаване на иновационната им дейност в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС), като изпълнението на проектите следва да води до пазарна реализация на продукт или внедряване на процес в приоритетните направления на стратегията. Резултатът трябва да е нарастване дела на предприятията, които внедряват и разпространяват иновации, повишаване на иновационния им капацитет и конкурентоспособност.

По процедурата „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията” допустими кандидати са тези, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите с минимум три приключени финансови години (2013, 2014 и 2015 г.). Общият бюджет на процедурата е близо 100 милиона лева, като минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за всички категории предприятия е 100 000 лв., а максималният е 1 млн. лв. за микро, малки и средни предприятия, и 1,5 млн. лв. за големи. Крайният срок за кандидатстване е 4 април.

Предвиденият общ ресурс за процедурата „Подкрепа за разработване на иновации от стартиращи предприятия” е почти 20 млн. лева. Допустими кандидати са стартиращи фирми с по-малко от три приключени финансови години. Те могат да получат между 50 000 и 391 166 лева за разработване на продукт или процес в приоритетните направления на ИСИС. Крайният срок за подаване на проектите е 5 май.

На срещата бяха разяснени условията за кандидатстване и по предстоящата за обявяване процедура „Добри и безопасни условия на труд” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) 2014-2020 г. По нея минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за индивидуален проект е 50 000 лв., а максималният – 391 166 лв. За микро, малки и средни предприятия не се изисква съфинасиране, а за големите - то е 20%.

Дейностите по тези проекти могат да включват: разработване на системи за развитие на човешките ресурси; осигуряване на организиран транспорт от и до работното място; осигуряване на средства за колективна защита, лични предпазни средства и специализирано работно облекло; придобиване на стандарти за безопасни условия на труд; осигуряване на социални придобивки ‒ оборудване на места за отдих, хранене и почивка, спортни съоръжения и др.

Проектните предложения и по трите процедури се подават изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базирани формуляри в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020), като се подписват с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама