Знак за качество на Съвета на Европа е целта на обновения Младежки център в Добрич

15:43, 01 мар 16 25 532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Норвегия у нас Гюру Катарина Викьор и кметът на Добрич Йордан Йорданов днес прерязаха лентата на обновения Младежки център в Добрич. Той бе реновиран с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Гости на церемонията бяха областният управител Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, общински съветници, гости от Министерството на образованието и науката.

„Във всяко надграждане трябва да помним миналото. Това, което е бил Младежкият дом за нашия град в годините назад, ние трябва да продължим да го надграждаме. Трябва да продължим да даваме условията, от които нашите деца имат нужда днес“, каза при откриването кметът Йордан Йорданов. Той благодаря на посланика на Норвегия за партньорството и изрази надежда, че ще има и други съвместни проекти, които ще бъдат на дневен ред през 2017 г.

Гюру Катарина Викьор посочи, че това е първият път, в който посещава Добрич. „Имах възможността да се срещна с областния управител и кмета. Научих много за Добрич и региона. Много съм доволна, че на Младежкия център се гледа като на важен ресурс за развитието на младите хора от Добрич“, каза тя.

Центърът в Добрич е един от четирите , които са реновирани с финансиране от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн чрез фондовете за безвъзмездна финансова помощ на ЕИП. Другите са в Стара Загора, Пловдив и Враца. Тези центрове работят в тясно сътрудничество със Съвета на Европа. Техните дейности са фокусирани върху културното образование, младежкото участие, социалното включване, активното гражданско участие и други важни теми. Изграждането на центровете е част от наша специална програма, която има за цел да помогне на българските деца и младежи в риск, каза още дипломатът.

„Центърът се изгражда по високите стандарти на Съвета на Европа. Пожелавам ви успех в дейностите на центъра и в оспорвания процес за получаване знак за качество на Съвета на Европа“, се казва в поздравителен адрес от министъра на образованието и науката Меглена Кунева.  Крайната цел на проекта е Младежкият център да получи знак за качество от Съвета на Европа.

Инвестицията в общинския младежки център в Добрич достига 1 269 000 евро. В рамките на проекта сградата е санирана, а достъпът до нея е улеснен с рампа за хора с увреждания. Младежкият център вече разполага с кампус с 35 легла. Обновена е и концертната зала, в която има съвременно оборудване за озвучаване и сценично осветление. На сцената й днес се представиха възпитаници на студиото за поп-рок изпълнители „Сарандев“ и рок група към Младежкия център.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама