Спазване на примирието и амнистия за всички бунтовници обеща Асад

16:21, 01 мар 16 / Свят 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Сирия Башар Асад обеща да изпълни своята част от спазването на уговорката за спиране на огъня в размирната страна и предложи „пълна амнистия“ за всички бунтовници, които свалят оръжието си.

„Ще направим всичко от наша страна, така че това да проработи”, каза Асад в интервю за германската национална телевизия ARD, говорейки за договореното между САЩ и Русия примирие, което влезе в сила на 27 февруари.

"Ние се въздържаме от отговор с цел да дадем шанс споразумението да оцелее. Това е, което можем да направим, но в крайна сметка всяко нещо си има граници. Зависи от другата страна", добави той.

Пред немската телевизия Асад определи временното прекратяване на военните действия като „искрица надежда".

„Най-важното за мен е това, че по закон и конституция гражданите нямат право да използват картечници и да нараняват други хора. Това е единственото, което искаме. Не искаме нищо повече. Както казах, ще им дадем пълна амнистия", уточни Асад.

Той определи ситуацията в страната си като „хуманитарна катастрофа“, но отрече, че армията прекъсва достъпа до храна и медицински доставки на контролираните от опозиционните сили градове.

Междувременно руското военно министерство обяви, че общо 38 споразумения за примирие са сключени в Сирия.

Ведомството добави още, че през последните 24 часа са регистрирани 15 нарушения на примирието в Сирия, предимно в столицата Дамаск, както и провинциите Алепо, Хомс и Латакия, където днес беше ранен и български журналист.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама