239 млн. лв. приходи от данъци и повече стопански субекти отчетоха в Русе

16:36, 01 мар 16 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изпълнението на годишния план за приходите на офис на НАП Русе за 2015 година е 101.7 на сто. В абсолютна сума преизпълнението е с 9.3 млн.лв., като приходите от данъци и осигурителни вноски са общо 239.2 млн.лв.

Това отчетоха днес директорът на местния офис на НАП-Русе Йордан Йорданов и началникът на отдел "Услуги за клиенти" в приходната администрация край Дунава Галина Пенчева.

Обслужените клиенти през 2015 г. са 138 620 бр. по данни от Системата за управление на клиентския поток.

Регистрираните стопански субекти са 121 806, което с близо 2 000 повече от тези през 2014. Самоосигуряващите се лица са 9 755, а регистрираните по ЗДДС – 7 659.

В сравнение с 2014 г. събираемостта на приходите в офиса на НАП Русе е 2.5 млн.лв. в повече корпоративен данък, 1.6 млн.лв. в повече ДДФЛ и 11 млн.лв. в повече осигурителни вноски.

В подкрепа на местния бизнес общият размер на възстановения ДДС е 103 млн. лв. В тази сума не са включени резултатите на 6 фирми от региона, които се обслужват от дирекция „ГДО“ – Оргахим АД, Ауто хит ООД, Свинекомплекс Бръшлен, Доминекс Про ЕООД, Септона България АД и Строително оборудване ЕООД.

Отчетено бе подписването на споразумения с 5 общини в региона за предоставяне на достъп до определени електронни услуги, посредством издаден от НАП безплатен и безсрочен персонален идентификационен код /ПИК/. Чрез ПИК лицата ще могат да проверяват задълженията си за местни данъци и такси и да правят още редица справки през сайта на НАП. В бъдеще ще се разширяват възможностите за комуникация с все повече държавни и общински институции чрез ПИК.

В тази връзка бе отбелязано, че акцент на кампанията и през тази година е насърчаване на използването на персоналния идентификационен код, който се издава на физически лица. Това е свързано и с цялостната политика на НАП в обслужването - да се пести на нашите клиенти време и пари при контакта им с НАП.

Припомнено бе, че с ПИК гражданите могат да ползват редица услуги като да проверят осигурителния си доход, информация за членство в пенсионен фонд, декларираните пред НАП трудови договори, плащания и задължения и много друга справочна информация; да подават искане за издаване на документ; да подадат 8 вида данъчни и осигурителни декларации – за доходите, осигурителните декларации 1, 5, 6 и 7, декларацията за дължими данъци и др., както и да проверят задълженията си за местни данъци и такси за над 200 общини.

В офиса на НАП Русе до момента са издадени над 16 500 ПИК, като от началото на годината те са над 700 бр.

Във връзка с тазгодишната данъчно-осигурителна кампания бе отчетено, че към 29 февруари са подадени 2 488 декларации за облагане на доходите на физическите лица за 2015 г. , в това число по интернет - 719. 3 447 са подадените декларации за облагане с корпоративни данъци по чл.92 от ЗКПО, в това число по интернет с електронен подпис са 2 729.

От началото на кампанията до 29 февруари са обслужени 23 607 клиенти със средно време за изчакване 7:31 минути и средно време за обслужване 7:09 минути. За цялата 2015 г. са обслужени 138 620 клиенти със средно време за обслужване 7:23 и средно време за изчакване 11:48 минути.

Препоръчано бе отново хората да подадат декларации по електронен път. Така цялата процедура е по-бърза, по-лесна и безпроблемна. Освен това може да се ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако се подаде декларация до 31 март и публични задължения, подлежащи на принудително изпълнени, платят данъка до 3 май. С ПИК или с ел. подпис пък могат да се ползват и още повече от 20 други услуги – справки за задълженията си към НАП, за данък за колата, такса смет и данък сгради, да подават осигурителни декларации, подаване на данъчни и осигурителни декларации и т. н.

Другата новост през тази година е свързана с възможността за ползване на две нови данъчни облекчения – за деца и за деца с увреждания. Ако хората не са го ползвали през работодател, могат да го направят с подаване на данъчна декларация до 3 май.

Апелираме хората, които си възстановиха здравноосигурителните права по-евтино, да не пропускат да плащат по 16,80 на месец, защото ако пропуснат един месец и отново изпаднат от осигуряване, ще трябва да платят вноски за пет години назад, отбелязаха още днес от НАП-Русе.

В тази връзка бе съобщено, че само за периода 21.12.-23.12.2015 г. са обслужени над 1 650 клиенти за възстановяване на здравни права. От началото на годината са обслужени общо 5 997 клиенти за подобни услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама