Домашното обучение на малчуганите - само с план и подходяща среда

16:55, 01 мар 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Родителите на 5 и 6-годишните деца, които искат да обучават децата си вкъщи, трябва да представят план за работата си в домашни условия, както и подходяща среда за това. Това обясниха от Министерството на образованието и науката, където днес беше представен проект на държавен образователен стандарт за предучилищно образование. Те ще дават и списък с избраните познавателни книжки, които ще използват.

Домашното обучение беше разрешено в новия закон миналата година, а от 2010 предучилищната група е задължителна и за 5-годишните.

Специална комисия ще прави проверка и ще разрешава домашното обучение, а постиженията на децата ще се оценяват в края и в началото на учебната година от учители в детската градина.

Ако детето не усвои необходимите знания и умения, от следващата учебна година то ще се включва в целодневно, полудневно или почасово обучение в детската градина, предвижда още проектът. Почасовото предучилищно образование е предвидено да е между 3 и 5 часа на ден и също е ново.

Зам.-министър Диян Стаматов обясни, че очакват не повече от 1 процент от децата да преминат домашно обучение.

По думите му в основата на новия стандарт е играта. „До настоящия момент играта беше отделен фрагмент, а новото в стандарта е, че играта е основно средство за постигане на всяка една цел, което означава, че децата ще играят, докато учат по математика, докато учат български“, посочи той.

По думите на Стаматов ще има пълна свобода на всяка една детска градина-по отношение на организацията, на избора на познавателните книжки, стратегията, която всяко едно детско заведение трябва само да си изработи и по отношение на разпределението на учебното време.

В детските градини вече ще могат да бъдат записвани иш деца на 2 години, ако няма място или пък изобщо липсват яслени групи,предвижда още новият стандарт. 

Ето и няколко примера от новия стандарт за децата в IV група:

Разпознава националния химн и реагира, като изразява национална гордост и отдава почит

Разбира потребностите на растенията през различните сезони

Разпознава група пътни знаци и маркировка

Брои до 10 и в обратен ред

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама