Олимпийският стадион в Атина става бежански лагер

17:04, 01 мар 16 / Свят 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бившият олимпийски стадион в гръцката столица Атина става бежански лагер. Предподполага се, че на територията му ще могат да се съберат около 150 палатки с по 10 бежанци в тях, пише „Български новини“.

В същото време местните общности, където се създават нови центрове за врменно настаняване са сериозно притеснени заради мистериозни пожари, избухнали в два лагера, единият от които бе предвиден за център на бежанци в западния град Яница 

Гърция е изправена пред най-сериозното предизвикателство от началото на мигрантската криза. Хиляди бежанци са блокирани в различни части на страната. Появи се и информация, че на места в страната ще бъде обявено бедствено положение.

Хаос цари и на гръцко-македонската граница, където над 9000 души, предимно от Сирия, Ирак и Афганистан са окупирали пунктовете и железопътната линия. На няколко пъти се стигна и до сблъсъци с полицията.

Четири влака на гръцката железница чакат зелена светлина, за да продължат пътя си през Македония на пункта "Идомени".  Дриги шест композиции от другата страна чакат да влязат на гръцка територия, съобщава гръцката агенция АНА-МПА. Според нейни източници, македонските власти се опасяват, че, ако отворят железната врата пред линията, бежанците масово ще преминат границата.

Правителството потвърди, че е депозиран от Гърция към ЕС план за извънредни ситуации, както съобщи вчера ресорния министър  Янис Музалас. Той поиска извън меморандума допълнителни 450 милиона евро, за построяване на импровизирани лагери. Правителството взема всички мерки, като при затворени граници за активиране на план Б.

По-рано Алексис Ципрас заяви, че ако резолюцията на предстоящата среща на върха на 7-ми март между ЕС и Турция не предвижда пропорционално разпределение на бежанците, Атина ще наложи вето на документа. Ципрас подготвя и предварителна среща на ръководителите на основните партии на гръцкия парламент и президента, на която ще се вземе решение за позицията на Гърция пред Брюксел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама