Етичната комисия готова да изслуша родителите на самоубилия се съдия по проверката за натиск

17:35, 01 мар 16 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичната комисия на ВСС ще решава дали да изслушва майката и бащата на самоубилия се съдия Цветан Ценов по проверка. По думите на председателя на комисията Ясен Тодоров, на родителите ще бъде дадена възможност ако искат и имат какво да кажат. да го направят, предаде Канал 3. В момента Етичната комисия прави проверка на това „какви дела е гледал съдия Ценов, кога е бил командирован, какви са причините за командироването и евентуалното му откомандироване“.

Понеделник сутринта комисията е решила да започне проверка заради „два сигнала на граждани, в които се твърди, че върху съдия Ценов е оказван някакъв натиск да вземе решения по определени дела“, коментира Тодоров. Той каза още, че срещу председателя на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов има още два сигнала. Те са от бившите съдебни помощници уволнени заради ниски резулати от направен тест за юридически познания, около които се заформи и скандал. Между уволнените беше съпругата на лидера на РЗС Яне Янев, който след това пък започна атака срещу Топалов и съдебната власт.

Софийски градски съд отрича да е бил оказван натиск на съдия Цветан Ценов. От там оборват твърдението, че съдията не е бил подготвен за търговски дела, тъй като е преминал отлично конкурсите както за Гражданска, така и за Търговска колегия. Председателят на съда Калоян Топалов още след инцидента коментира, че се надява прокуратурата да излезе с официално становище от проверката по случая.

В момента тече разследване за смъртта на съдия Цветан Ценов. Тялото на 39-годишния магистрат бе открито преди седмица до блок 515 в кв. „Връбница”. По първоначални данни съдията е скочил от междуетажна площадка. Проверява се и версията за подпомагане или склоняване към самоубийство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама