"Зелените" искат от президента вето върху забраната за къмпингуване

19:41, 01 мар 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Зелените“ настояват президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с което днес депутатите забраниха къмпингуването на по-малко от 100 м от крайбрежната ивица. Според тях с поправката стотици хиляди българи ще бъдат прогонени като туристи извън пределите на страната.  

Забраната стана повод за два протеста в столицата, като тази вечер за кратко беше блокирано движението по "Орлов мост". 

София Topnovini.bg публикува пълния текст на позицията на „Зелените“

Накратко: Президентът има право да наложи вето и само върху една част от закона. И досегашното законодателството дава възможност за определяне на места и на ограничения за къмпингуването. Това е опит изкуствено да се обвърже къмпингуването със застрояването и по този начин да се разцепи съпротивата и да се прокарат лобистки интереси.

Позицията:

Взетото днес решение на Народното събрание за забрана на къмпингуването на 100 метра от крайбрежната ивица е дълбоко погрешно и вероятно ще предизвика бурна обществена реакция и граждански протести. То влиза в противоречие с установени в България принципи на свободата на движение на гражданите, които са  в основата на правовата държава и представляват важна част от демократичните обществени отношения. Смятаме, че след гласуването на второ четене на това изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие единственият начин да се намери обществено приемливо решение е законът в тази му част да бъде върнат от президента Росен Плевнелиев.

Зелените искаме да напомним, че, въпреки тиражираните пропагандни твърдения, предпочитащите този вид летуване са предимно работещи хора, бягащи от ежедневието на големия град в търсене на запазена природа и усещането за свобода. Всяка година това са стотици хиляди платежоспособни граждани, които сега след тази поправка най-вероятно ще бъдат прогонени като туристи завинаги извън пределите на България. А страната ни окончателно ще загуби шанса да се съхрани и развие като привлекателно място за такъв тип туристи не само от страната, но и от чужбина. 

Същевременно приетите промени не решават нито един от важните проблеми на Черноморието: презастрояването, липсата на адекватна инфраструктура (пътища, ВиК, пречиствателни станции), намаляващия брой туристи. За да се намери истинско решение по въпроса за къмпингуването, вместо налагане на пълни забрани, трябва да се работи в следните посоки:

Определяне на места с ограничения за къмпингуване в конкретните територии чрез механизмите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за устройство на територията и Закона за туризма Забрана за строителството, издигането на огради, изграждането на нови пътища, разораването на площите в зона А на всички диви плажове и зоните от НАТУРА 2000.

Опазването на крайбрежието и разнообразяването на туристическия продукт с повече места за къмпингуване и бивакуване да бъдат обект на цялостна стратегия за устройство и управление на крайбрежието, разработена след широко обсъждане и обвързана с промени в законодателството.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама