Политиците да не се разсейват, а да гласуват "за" електронния вот, призова Петър Славов

21:04, 01 мар 16 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политиците изявили подкрепа за електронното дистанционно гласуване да гласуват "за", а не да се разсейват и да гласуват "въздържал се". Това каза Петър Славов, депутат от гражданската квота на РБ, член на правната комисия в НС на среща-дискусия по темата „Електронно дистанционно гласуване – технически и политически аспекти“.  Той призова за общесттвен натиск и темата за електронното гласуване да бъде поставяна по-често.

Славов поиска да се вземе най-доброто от законопроектите за промени в Изборния кодекс на РБ и ГЕРБ по време на дебатите между първо и второ четене на законопроектите. Според него най-ценното в проекта за промени в изборното законодателство на РБ е стъпването върху естонския опит и европейски практики, както и че има технологична неутралност. "Ще има възможност с развитието на технологиите да се актуализират методите, по които се провежда дистанционно електронно гласуване и да се изичистват проблемите", заяви Славов. На 24 февруари комисията по правни въпроси към Народното събрание прие 10 законопроекта за измеение и допълнение на Изборния кодекс, а други 4 бяха отхвърлени.

Срещата за електонното дистанционно гласуване се организира от клуб "Изборите: посока бъдеще" към гражданска платформа за дебат и общо действие MoveBG - Новият път за нас, българите. На събитието участваха  Божидар Божанов, IT експерт и прорамист, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова по въпросите на електронното управление, Николай Вълчанов - изборен експерт, наблюдавал избори в повече от 35 държави, бивш член на ЦИК и на Бюрото за демократични институции и права на човека на ОССЕ. На срещата присъстваха студенти, представители на граждански организации и експерти.

Божидар Божинов акцентира в своето изказване върху техническия аспект на електронното дистанционно гласуване, който според него е най-важния. Най-важни проблеми, които постави Божинов бяха за тайната на вота и хакерските атаки. По думите му решенията за запазване на тайната на гласуване са няколко като например двойният плик и т.нар. "сляп" подпис. По думите му е много важно в закона да се уреди цялата система за електронно гласуване да бъде отворена. Целта е да може тя да бъде одитирана и инспектирана, както и учени да правят експерименти върху нея, за да кажат нейните плюсове и минуси. Относно хакерските атаки Божинов коментира, че при такава ситуация трябва да има процедури да се спре електронното гласуване и да се продължи с гласуване на хартия.

Николай Вълчанов от своя страна определи като плюсове на проектите на ГЕРБ и РБ за промени в Изборния кодекс отворения код на системата, който да може да се инспектира; възможността за избор дали да се гласува електронно или чрез пускане на бюлетина, както и препазливостта в предложенията. Като основни проблеми той отбеляза осигуряването на "контролирана среда" при упражняване на вота, както и тайната на гласа и осигуряване на правата на гласовоподавателя.

Относно намаленото доверие от провеждането на изборите и рискът след въвеждане на електронното гласуване то да спадне още повече, Петър Славов обясни, че въвеждането на електронно  гласуване и машинно гласуване в повече населени места ще бъде успех. По думите му така ще се облекчи изборният процес и ще се гарантира да няма загубени гласове. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама