“Правосъдие за всеки“ с писмо до Цачева, да не спира съдебната реформа

21:52, 01 мар 16 / Политика 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Инициативата „Правосъдие за всеки“ изпрати писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Причината са медийни публикации, в които се казва, че Цачева е наредила да не се разглеждат в пленарна зала седемте предложения за съдебна реформа, които инициативата внесе в Народното събрание. Според Цачева, депутатите няма как да разгледат подписката, защото тя няма силата на референдум.

В писмото до председателя на Народното събрание, от "Правосъдие за всеки" напомнят, че по закон това няма как да се случи, тъй като събирането и внасянето на подписката е спрямо изискванията.

„Както е известно, предложенията на учредената през септември Национална гражданска инициатива бяха внесени в парламента с подписите на над 5000 души на 2 декември 2015 г. На 10 февруари те бяха разгледани на съвместно заседание от две парламентарни комисии, които изпратиха предложенията за дебатиране в пленарна зала“, напомнят от инициативата.

И отбелязват: „На 2 март изтича срокът, в който НС трябва да се произнесе по предложенията, както изисква Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Неговите разпоредби и всички данни по случая са описани в писмото до председателя на парламента. Законът не задължава Народното събрание да одобри предложенията, но самото разглеждане в пленарна зала, което беше постановено от две комисии, би било удовлетворение за Инициативата и за хилядите граждани, които сложиха своите подписи“.

От инициативата заявят, че до момента не са уведомени за решението на  Цачева, както изисква законът.

„Ако тя наистина е възпрепятствала дебата в пленарна зала, това може да се разглежда не само като нарушение на закона в дадения случай. Този акт може да създаде предпоставки за подобни действия в бъдеще, а това обезсилва същината на този закон, изразена с думите „пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление”, категорични са от „Правосъдие за всеки“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама