Личните лекари не искат въвеждане на пръстов отпечатък

23:12, 01 мар 16 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Личните лекари не искат въвеждане на пръстов идентификатор. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България качиха на сайта си становище за проекта за промяна в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. 

В него се изтъква, че идеята за въвеждане на пръстов идентификатор е отхвърлено от Българския лекарски съюз. Според тях въвеждането на новия начин за идентификация на пациентите води след себе си редица въпроси, на които до момента няма отговор. 

„Не се ли лишават българските граждани от „правото на избор“ и „неприкосновеност“ ако бъдат задължени да положат пръста си върху устройството, за да им се генерират съответните кодове, и ако могат да откажат, ще им бъде ли предоставяна медицинска помощ“, пише в становището на лекарите. 

Те изтъкват още, че не е ясно как ще се стане идентификацията с пръстовия отпечатък при посещение на лекаря в дома на пациента, при липса на електрозахранване или интернет, при грешка в софтуера или в сървъра на Здравната каса. 

Джипитата се опасяват още, че въвеждането на идентификатора ще увеличи опашките пред лекарските кабинети, тъй като ще се работи по-бавно. Те изтъкват още, че не е изяснен въпросът с това кой ще закупува четците - дали лекарите, Здравната каса или държавата. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама