Комплексно обслужване на родилки и деца осигурява център към болницата в Шумен

07:25, 04 мар 16 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече от 130 консултации са извършени в здравно-консултативния център за майчино и детско здраве в Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен откакто центърът започна дейността си. Това съобщи Даниела Иванова – координатор в здравния център и допълни, че над 70 от консултациите са с деца.

Здравно-консултативния център за майчино и детско здраве се намира на 4-я етаж в хирургическия блок на болницата в Шумен. Центърът отвори врати на 23-ти септември 2015 година в рамките на националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве, която обхваща периода до 2020 година.

Центърът предоставя здравно-информационни, консултативни, координиращи и насочващи услуги, психологична подкрепа и специализирани консултации от медицински и немедицински специалисти. Консултациите се извършват, както на място в центъра, така и в дома на пациентите

Целта на специалистите, работещи в центъра е да бъдат обхванати и обслужени комплексно бременни жени, родилки, деца, включително и недоносени, още в родилния дом. След това грижите продължават и ангажимента на специалистите е да т да работят, наблюдават и консултират клиентите си и след напускане на родилното отделение.

“Работим и с деца до 18 годишна възраст, които имат някакви здравословни проблеми, хронични заболявания, двигателни или психологични проблеми. При нас могат да бъдат изготвени и оценки за психологичното развитие на децата, за телкови решения и други”, обясни Даниела Иванова.

За консултации в Центъра за майчино и детско здраве пациентите на болницата биват насочени от лекуващия лекар, а останалите от  семейните лекари или специалист от извънболничната помощ или друго лечебно заведение.

Даниела Иванова допълни, че с така наречените “зелени направления” могат да бъдат насочвани и бременни жени, чиито наблюдаващи гинеколози са с изчерпан лимит по здравна каса, но жените имат необходимост от допълни консултации.

“За да можем по-добре да се погрижим за пациентите, които идват при нас е добре, когато личните лекари ги насочват при нас те да бъдат придружени с някакви изследвания и кратко описание на това, което са установили при наблюдението им”, допълни Иванова.                                                             

Хората могат и сами да потърсят помощта на социалния работник и психолога в центъра за майчино и детско здраве, като консултациите са безплатни, не се заплаща и потребителска такса.

“В различните случаи специалистите в центъра  могат да получат  консулт и от останалите лекари в болницата. Например за недоносени деца можем да изпратим неонатолог в дома по искане на личен лекар или специалист от друго лечебно заведение. По предварителна заявка можем да изпратим специалисти и в домовете на деца с увреждания до 18 годишна възраст”, уточни координаторът на Центъра за майчино и детско здраве в шуменската болница.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама