Все още няма концесионер за банята в Банкя, удължават срока за кандидатстване

07:34, 04 мар 16 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община удължи срока за получаване на оферти за участие в процедурата за предоставяне на концесия за Централна минерална баня „Банкя“. Той е удължен до 17:00 часа на 19.04.2016. Проектът за концесия трябва да предвижда строителство на градски балнеоложки комплекс – консервация, реставрация и социализация.   

На 14 май Столичният общински съвет реши да отдаде сградата на минералната баня на концесия. Тогава кметът на Банкя Рангел Марков заяви, че общата стойност на проекта за реставрация на банята е около 23 милиона лева. Той поясни, че се търсим партньор, който да инвестира в него, а не инвеститор, защото общината също ще има участие в новия изглед на банята.

Споровете за съдбата на банята в Банкя датират от поне 5 години. Проблемът е, че жителите на Банкя бяха против отдаването на банята на концесия. Доводите им бяха, че не може символът на Банкя да се превръща в поредния частен спа хотел. Според тях, в града трябва да се развива традиционното балнеоложко дело и хора от всички краища на страна та да могат да се възползват от лечебните води в града с направление от личния лекар.

Според Столичната община обаче концесията е най-добър вариант, защото това е вид публично-частно партньорство и концесионерът поема риск за инвестицията и експлоатацията на сградата. От общината уверяват, че концесионерът ще бъде следен и коригиран, когато и за каквото трябва, за да се случат нещата по план.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама