Доналд Туск и Реджеп Ердоган обсъждат бежанската криза в Анкара

08:26, 04 мар 16 / Свят 25 229 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В последния ден от обиколката си по т. нар. Балкански маршрут председателят на Европейския съвет Доланд Туск ще се срещне с турския президен Реджеп Ердоган. Двамата ще обсъдят позициите на Анкара като на ключов фактор за ограничаване на притока на мигранти към Западна Европа на фона на помощта от 3 млрд. евро, които ЕС отпусна на Турция за справяне с бежанския наплив.

Вчера евролидерът разговаря и с премиера на южната ни съседка Ахмет Давутоглу. Туск каза, че Турция сама трябва да реши какви допълнителни мерки ще вземе, за да намали потока от мигранти. Той добави, че мнозина в Европа се обявяват за механизъм, който ще позволи "бързо и мащабно" връщане на мигранти обратно в Турция. На съвместна пресконференция двамата лидери казаха, че един такъв механизъм "ефикасно ще разбие бизнес модела на трафикантите на хора".

Той приветства поредицата от турски мерки за намаляване на потока от бежанци от Турция към Гърция, но добави, че броят им все още е твърде голям

Бежанската вълна ще бъде и основна тема в телефонен разговор между канцлера на Германия Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Двете страни ще съгласуват позициите си за срещата на върха между ЕС и Турция на 7 март.

Също днес унгарският премиер Виктор Орбан се среща с баварския министър-председател Хорст Зеехофер. И двамата оспорват политиката на канцлера Меркел за пиремането на бежанци.

Днес се очаква и еврокомсарят по миграцията Димитрис Аврамопулос да представи „пътна карта” за отпадане на граничния контрол и възстановяване на нормалното функциониране на Шенгенското пространство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама