ЕС даде срок на Гърция до 12 май да регистрира всички бежанци

11:57, 04 мар 16 / Свят 25 235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейският съюз даде на Гърция срок до 12 май да регистрира всички мигранти, намиращи се на нейна територия, в противен случай ще се наложи засилен граничен контрол, предупреди еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от световните агенции.

„Гърция има срок до май да защити своите външни граници”, заяви Аврамопулос пред германския вестник „Велт”.

„Ако преценим, че резултатите не са успешни, няма да се двоумим да поискаме удължаване на контрола на границите в Европа”, подчерта той. Според него целта е до ноември да се премахнат всички контроли на границите, които са въведени в момента в резултат на мигранстката криза.

 Еврокомисията ще представи този месец планове за промяна на Дъблинския регламент, според който търсенето на убежище трябва да бъде поискано в страната, в която бежанецът влезе най-напред.

"Придържаме се към план за постоянно разселване на бежанците, който ще е свързан с реформирането на системата от Дъблин", каза Аврамопулос.

Днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу пристига в Атина за разговори с гръцкия си колега Никос Кодзиас. В навечерието на срещата на върха ЕС - Турция двамата ще обсъждат сътрудничеството в управлението на бежанските потоци.

Кодзиас и Чавушоглу ще говорят и за оперативния план на НАТО за патрули в Егейско море, а също и за планираното за 8 март заседание на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни, което ще се състои в Измир.

Турският външен министър ще се срещне и с премиера и презиедента на Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама