Първан Симеонов: Премиерът остана на един крак без Радан Кънев и Христо Иванов

11:57, 04 мар 16 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Борисов след оставката на Христо Иванов и напускането на Радан Кънев като че ли остана на един крак и затова спешно се опита да навакса баланса.Има два големи кръга, между които той винаги е балансирал - единият, който за кратко наричаме „Кой“, и другият, който е либерален, медиен, който обикновено мнозина наричат „Капитал“. Това каза в ефира на БНР директорът на "Галъп Интернешънъл".

По думите му от оставката на Христо Иванов като правосъден министър и отстраняването на Лютви Местан като лидер на ДПС, "като че ли се свърши тази безметежна политическа реалност, която помним от 2015 г.".

"През януари постоянно се говореше "избори, избори, та избори". Имаше един от двата медийно очертали се икономически лагера, които постоянно призоваха Борисов да ходи по избори. Другият голям медиен икономически лагер също започна около гласуването на г-жа Кунева да му говори да ходи на избори", обясни още експертът.

Той допълни, че ако "януари беше месец на известна политическа депресия за властта и може би за Бойко Борисов лично, февруари заприлича на своеобразна контраатака и заради вота на недоверие и заради спрените обществени поръчки".

Симеонов смята, че за пръв път от месеци насам премиерът е преминал към "политическо настъпление". По думите му това дошло от проваления вот на недоверие към правителството искан от БСП, който бил скучен, но припомнил някои „позабравени неща“.

"За пръв път от много насам разломът беше опозиция-управляващи,  а не вътре в управляващите, както бяхме свикнали. Второ - той все пак позиционира БСП и ДПС като опит за алтернатива на ГЕРБ, а обикновено когато ДПС е срещу тебе, при това в комплект с БСП, това е по-скоро политическа реклама. На този вот без много аргументи остана и Радан Кънев, който всъщност и е едно от най-притеснителните събития напоследък за Борисов, защото се явява враг в тила, а не враг по фронта", каза той.

Симеонов заяви още, че в рамките на този вот на недоверие Радан Кънев бил "пакетиран с управляващите" и бил "принуден да гласува за свой потенциален конкурент какъвто е министърът на здравеопазването Петър Москов".

"Така че по-скоро с този вот управляващата формация укрепна, въпреки че и ДПС най-накрая изяви себе си като по-ярка опозиционна формация", каза още социологът.

Относно спирането на обществени поръчки, Симеонов обясни, че това действие е било "контролирано отстъпление на онова, което за кратко наричаме модел „кой“ - контролирано, а дори може би взаимоизгодно".

"Голяма част от случващото се по-скоро ще има търсен рекламен ефект, но в същото време ще срещне интуитивната подкрепа на не малка част от обществото", обясни още Първан Симеонов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама