Все повече кучета от Шумен са осиновени от германци

13:27, 04 мар 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интересът към осиновяванията на четириноги от кучешкия приют в Шумен расте, каза за Topnovni.bg управителят му Мария Маркова.

88 кучета от Шуменския приют са намерили нов дом в Германия през миналата година.

Тенденцията при осиновяването на животни в европейската държава е възходяща и се очаква все повече кучета да бъдат приети от германски семейства.

„Тази година ще има много повече”, каза Маркова и обясни, че през 2015 г. не са успели да работят на пълен капацитет. Тя очаква над 100 кучета да бъдат осиновени през 2016 г.

Управителят на приюта заяви, че в момента започват работа и с други немски фондации, за да увеличат броя на осиновяванията.

„Работим да намалим кучетата тук, като ги изнасяме навън”, каза Маркова.

За Германия заминават агресивните кучета, които са с предимство.

„Там тези животни се дресират и се гледат”, заяви Маркова и допълни, че стопаните в европейската държава също така взимат и животни инвалиди.

Германците най-много се радват на животни в неравностойно положение, затова ги осиновяват ги и ги гледат. В България обаче все още хората предпочитат породисти кучета, каза Маркова.

Въпреки това през миналата година 46 домашни любмци от Шуменския приют са били приети в нови семейства в страната.

Управителят на приюта допълни, че разчитат и на силна рекламна кампания, която да увеличи интереса към животните. По нейни наб людения хората, които осиновяват животни както в чужбина, така и в България стават все повече.

През 2105 г. в приюта са били изоставени 17 кучета.

„Стопаните ги оставят, защото не могат да ги гледат. По-добре така, отколкото да ги изхвърлят”, коментира Маркова.

Шуменци търсят приюта и когато забележат нередности, свързани с животни. През миналата година в учреждението са получени 148 сигнала от граждани. Те са съобщили за некастрирани, ранени или агресивни животни.

Един от тези сигнали е получен посреднощ. Обаждането било за избягал ротвайлер, който влязъл в чужд двор. Екип на приюта отишъл и хванал животното.  Акт за собственика обаче не е имало.

„Това беше преди да започнем да работим със зоополицията и собствениците само бяха предупредени”, каза Мария Маркова. Тя допълни, че от около месец вече работят с зоополицаи в Шумен.

„Вече имаме два случая, в които сме прибирали кучета заедно с полицаите. Работим много добре с тях”, каза тя и добави, че идеята за съществуване на такава структура е била много добра.

Маркова отбеляза, че благодарение на доброжелателни шуменци е осигурена и допълнителна храна за четириногите в приюта.

„Направихме клипче, в което призовахме хората да помагат и те откликнаха. Носят ни храна и много ни помагат”, заяви тя. Маркова допълни, че заради по-студеното време е нужна повече храна на кучетата, за да не са агресивни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама