Интерпол издирва Ениз Ченгел, осъден за катастрофата с 9 жертви на АМ „Тракия“

14:01, 04 мар 16 25 391 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международната полицейска организация Интерпол вече се включи в издирването на 50-годишния турски гражданин Ениз Ченгел, осъден у нас на 10 г. затвор за катастрофа, отнела 9 живота. Това става 4 месеца, след като влязлата в сила присъда бе пусната за изпълнение, пише „24 часа“.

От сайта на организацията става ясно, че той се търси с червена бюлетина в близо 200 страни, сред които и Турция.

Ченгел е собственик на вече фалиралата превозваческа фирма „Ентуртранс”, чийто автобус катастрофира на магистрала „Тракия” близо до Пловдив на 15 юни 2011 г. На място загинаха 8 човека, тежко ранената Албена Самуилова почина по-късно в болница, без да излезе от кома. Други 11 получиха средни и тежки телесни повреди.

Ченгел бе признат за виновен на три инстанции. Според магистратите той не е упражнявал необходимия контрол, за да бъдат автобусите в техническа изправност. Адвокатите му категорично твърдяха, че няма вина, тъй като е наел необходимите хора да отговарят за автопарка. Веднага след катастрофата страната напусна механикът на фирмата – също турски гражданин, който така и не бе доведен за разпит по време на съдебния процес.

Окончателната присъда бе получена за изпълнение в Бургаската окръжна прокуратура на 4 ноември м.г. Още на 5-ти съдебната охрана отведе в затвора другите двама осъдени - Николай Точев, шеф на транспортния отдел на фирмата, и шофьора Светослав Димитров. Те изтърпяват наказанията си в затворническо общежитие.

Ченгел обаче не е намерен на адреса си в Бургас. Той е обявен за общодържавно издирване. Полицията установи, че е напуснал страната още на 9 август – преди окончателното произнасяне на ВКС.

Затова Бургаската окръжна прокуратура пусна до отдел "Международен" на ВКП предложение да бъде обявен за международно издирване. Писмото бе изпратено в началото на февруари. Процедурата отне около 4 месеца докато снимката и данните за Ченгел се появят в сайта на Интерпол. Ако той бъде открит в страна, с която България има споразумение за правно сътрудничество, ще бъде поискана екстрадиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама