МВнР закри бюрото ни в ЮНЕСКО

15:01, 04 мар 16 / Политика 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
България окончателно закри представителство ни в ЮНЕСКО. Това става факт, след като в Държавен вестник бе публикуван указ за освобождаване на Александър Савов от длъжността постоянен представител към ЮНЕСКО със седалище в Париж. Той заемаше поста от април 2010 г. На сайта на Външно Савов все още се води представител, но от края на миналата година длъжността реално се изпълнява от посланика ни в Париж Ангел Чолаков. От Външно обясниха, че поддържането на отделна мисия към ЮНЕСКО е много скъпо и все по-малко държави го правят.

В момента генерален директор на международната организация е българката Ирина Бокова, която e преизбрана за втори мандат през 2013. Бокова е официалната кандидатура на страната ни за генерален секретар на ООН.

Александър Савов постъпва на работа в МВнР през 1982 г. и година по-късно е пратен в делегацията за сесията на ООН в Ню Йорк. На 30.07.1984 г. е назначен за разузнавач в Държавна сигурност (ДС) и година по-късно е изпратен на 10 месечна школа в КГБ-СССР, според досието му. В началото на кариерата му в разузнаването, баща му Стоян Савов е генерал, зам.-министър на вътрешните работи и шеф на Първо главно управление на ДС.

С други укази президентът освободи Василий Такев от посланическия пост в Полша и назначи на неговото място Емил Ялнъзов. Такев е постоянен секретар на МВнР от октомври.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама