Евролидерите поискаха съдействие от Путин за Сирия

15:17, 04 мар 16 / Свят 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В телефонен разговор, проведен по-рано днес, канцлерът на Германия Ангерла Меркел, френският президент Франсоа Оланд, британският министър-председател Дейвид Камерън и италианският му колега Матео Ренци са помолили руския държавен глава Валдимир Путин да окаже влияние на сирийските власти за стабилизирането на ситуацията в страната. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на изявление на Меркел, която се срещна с френския президент в Елисейския дворец.

Путин, по думите на Меркел, е потвърдил позицията на Москва за прекратяване на огъня в Сирия.

„Разговорът беше полезен, защото ни позволи да напомним, че примирието в Сирия трябва да се спазва от всички, с изключение на ДАЕШ и Фронтът Ан-Нусра“, каза френския държавен глава, цитиран от агенцията. Оланд заяви още, че намира за „провокативна“ идеята за провеждане на избори в Сирия през април.

Основната тема на конферентния разговор между лидерите на Русия, Франция, Германия, Великобритания и Италия бе спазването на примирието в Сирия. В последният момент бе съобщено, че към разговора ще се присъедини и пети член – премиерът на Италия Матео Ренци.

Преговорите между Европа и Русия се случват дни преди подновяването на мирните преговори за Сирия, които ще се състоят на 9 март в Женева, отбелязва РИА Новости.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама