Меркел и Оланд еднни в позицията си за Шенген

15:39, 04 мар 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха днес в Париж, за да обсъдят позициите си по бежанския въпрос в навечерието на срещата на върха ЕС – Турция.

Двамата лидери демонстрираха единство в изработването на отговор на мигрантската криза, предаде германския ТВ канал ZDF.

Оланд и Меркел постигнаха „пълно съгласие“ по повод охраната на външните европейски граници – план, който в началото на следващата седмица ще бъде обсъден между представители на 28-те членки на Общността и Турция.

Основната цел на Франция и Германия е Шенгенската зона отново да функционира нормално.

"Основна роля в процеса по нормализиране на Шенген трябва да има Frontex", убеден е Оланд. По думите му Франция ще изпрати кораби в Егейско море, както и ще изпълни задължението си да приеме 30 хиляди сирийски и иракски бежанци.

Припомняме, че в момента бъдещето на Шенгенското пространство е изправено пред сериозна пречка, след като осем от страните, влизащи Шенген, въведоха граничен контрол заради огромния мигрантски наплив.

18 млрд. годишно ще струва разпадането на Шенген

Разпадането на Шенгенското пространство ще струва на ЕС 18 милиарда евро годишно, сочи обявеният днес план на Европейската комисия за възстановяване на Шенген до края на 2016 г.

"Общата сума на загубите на ЕС в случай на прекратяване на свободното движение на хора в рамките на Шенгенското пространство ще възлезе на 18 милиарда евро годишно", съобщиха от ЕК.

Предложеният план за действие изисква пълното възстановяване на Шенген до края на тази година и премахване на едностранния граничен контрол до декември 2016-а.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама