Борисов: Чакаме новите източници на газ

16:17, 04 мар 16 / Политика 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Готови сме и чакаме новите източници на газ", каза министър-председателят Бойко Борисов по време на церемония по завършването на реконструираната компресорна станция "Лозенец" до Ямбол. Борисов каза, че след 20 – 30 дни в Странджа ще им две нови такива компресорни станции. „Много „професори“ има в България, които казваха, че трябва да се направи диверсификация, но със старите съоръжения. Това не може да се случи. Сега с тези нови съоръжения вече е възможно“, заяви Бойко Борисов цитиран от „Фокус“.

Премиерът припомни, че проектът е стартирал преди няколко години и за него са заделени 200 млн. лв., целта е била да се подменят компресорите, както и рехабилитация на газопреносната мрежа. „За да сме готови утре, когато конкуренцията е реалност, защото в момента светът разработва различни източници на газ - Египет откри две нови находища, Кипър – Южният газов коридор, допълни премиерът. Той каза още, че започваме да строим и интерконектора с Турция. „Подписали сме, чакаме и помагаме и на Гърция, за да стане по-бързо. До седмица започват разговорите с Румъния. Предстоят такива и със Сърбия. „Ако там желаят може да се помогне от българска страна, защото разполагаме с добра администрация. Готови сме и чакаме новите източници на газ“, подчерта Борисов. „Като седнем на масата за преговори да имаме готова инфраструктура, така, че в близките 20 години ние да сме на пазара“.

Европейската комисия вчера даде разрешение да бъде построена гръцката отсечка на Трансадриатическия газопровод (ТАП). През него трябва да потече газ от Азербайджан през Турция към Гърция, Албания и Италия. Договорено е България да се включи с интерконекторна връзка.

На церемонията присъстваха посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и още министри от кабинета. Бойко Борисов поздрави посланика и припомни, че в тази си дейност ние си кореспондираме и с американски фирми.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама