На български хора танцуват запалените по зумба в Добрич

16:34, 04 мар 16 25 706 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Голямо въодушевление настъпва в часовете ми по зумба, когато представя за първи път танц на фолклорна основа. Оказва се, че ученичките ми, макар и предпочели начин на спортуване, свързан с латино танците, си обичат българското хоро”, споделя за Topnovini. bg Мариела Бончева – лицензиран инструктор по зумба фитнес от Добрич. Тя уточнява, че атрактивната програма за горене на калории е създадена на основата на латиноамериканските танци, в една тренировка 70 процента от песните трябва да са такива, останалите 30 – международна музика.

“Много плахо и с притеснения направих първата хореография на песен с фолклорни мотиви – на „Хоро” в изпълнение на Ваня Костова. Оказа се, че това е едно от най-големите ми попадения. Песента се игра много дълго време, а когато я свалях от плейлиста ученичките ми ме питаха – „Къде ни е хорцето?”, разказва Мариела.

За три години като инструктор е играла на още три хора, точно хора, а не песни с фолк мотиви. Едното е Задръстено хоро, чиято хореография е на нейната колежката Поли от Пловдив. Следва Циганско хоро – то пък е дело на Мария - зумба инструкторка от Белград, Сърбия. Отскоро в класовете си вкарва и „Кой уши байрака”, прието също изключително добре от ученичките й.

„Историята на това парче е много интересна. Направих хореография на „Смуглянка” – по желание на една от жените, идващи на зумба при мен. Когато я играхме веднъж, една от ученичките ми възкликна: „Ех, остана да играем и на „Кой уши байрака!”. Каза го на шега, а на мен толкова ми трябваше!” , споделя Мариела. Казва, че доста се е затруднила с хореографията. „Трябва да е зумба, а не хоро. Освен това, не трябва да е смешно, защото не можеш за тази хореография да използваш стъпки от салса, например, дори и ритъмът да е същият”, обяснява тя. За хореографията на тази песен се е допитала и до ръководителя на клуба за народни танци „Хорце” Севдалина Атанасова, която й посочила стъпки от кои две български народни хора може да използва.

„Колежка-инструктор от Кюстендил призова тези дни – по повод националния ни празник 3 март, да включваме повече хора, и въобще, фолклорни моменти в тренировките си. Радвам се, че аз вече го правя”, споделя Мариела.

Мариела работи от повече от 20 години като журналист във вестник „Нова добруджанска трибуна”. По зумба се запалва случайно преди почти четири години. Тръгва на уроци по латино танци, за да отслабне. Ръководителят на школата Стоян Стоянов преподава и зумба. Така тя попада в света на този изключително атрактивен начин на спортуване. В началото никак не й се вярвало на твърденията как със зумба отслабваш, докато се забавляваш. Първата ми мисъл беше: „Да бе да, отслабваш докато се забавляваш!”, разказва Мариела. След два-три месеца редовни посещения на часовете по латино танци и зумба резултатът е налице - минус 15 килограма и с два размера по-малки дрехи. „Последното беше малко неприятно, трябваше да си сменя целия гардероб” – откровена е инструкторката.

След осем месеца посещения на зумба тренировки Мариела научава, че в България се организира обучение за инструктори. Решението е взето веднага – иска да се занимава с това. Така, в края на 2012 година, участва в двудневно интензивно обучение в София, водено от световно известния Херман Мело и получава лиценз. После идва трудното. „Никак не е лесно да преподаваш зумба. Хората си мислят, както и аз преди да стана инструктор – скачаш си там един час. Но не е така. В този час ти играеш на 16 песни, това са 16 хореографии, зад направата на които стои огромен труд. В началото съм плакала – една стъпчица не можеш да нагласиш…”, разказва Мариела.

През януари се навършиха три години от първата й тренировка по зумба фитнес. Споделя, че вече на всякаква музика може да направи хореография – в плейлиста й има, освен латино и белиденс, също  индийска и ирландска музика. Задължителни са и най-новите хитове. Мечтата й е да направи „Буба Мара” на Горан Брегович, но знае, че и на това предизвикателство ще му дойде времето.

Без да дава точна дефиниция Мариела обяснява, че зумба е специална програма, която съчетава танцови стъпки с движения от аеробиката, фитнеса, гимнастиката. Наричат програмата още „упражнения под прикритие”, защото  докато се забавляват хората де факто тренират - движенията са такива, че скулптурират тялото, насочени са към различни области, например - седалищен мускул, краката, ръцете, корема. Укрепват най-важния мускул в тялото – сърцето, това са кардиотренировки За да се включиш в часовете по зумба не е необходимо да имаш някакви танцувални умения или пък да си се занимавал с фитнес. Зумба е за всички - няма значение млад ли си, стар ли си, слаб или пълен, мъж или жена. Всеки може да се включи по всяко време, няма начинаещи и напреднали, защото зумба е съставена от лесни за следване стъпки и движения.

Мариела се чувства щастлива, тъй като успява да запали по зумба немалко жени в Добрич и Балчик. В Белия град спира тренировките си в началото на 2015 година, но ученичките й продължават да се занимават със зумба при други двама инструктори. За групата в Балчик Мариела разказва, че е била съставена основно от млади жени, заети в ресторантьорския и хотелиерския бизнес, поради естеството на града. Съвсем различни са ученичките й в Добрич. Те са основно социални работници, медицински сестри, учители. Повечето от тях споделят, че посещават тренировките не толкова, за да отслабват, а за да се забавляват и танцуват, да се отърсят от натрупания през деня стрес.

„Зумба ме зарежда с щастие. След три години преподаване за мен тя продължава да е удоволствие. Влизам в залата, тръгва хубавата музика и... изчезвам”, споделя Мариела. И още: „Неописуемо е удовлетворението, когато видя усмихнатите лица срещу мен. Несравнимо е чувството, как добре играят зумба ученичките ми – стъпка по стъпка. И че точно аз съм ги научила. Значи съм полезна. За това си струва да продължа!”

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама