Христо Иванов: Републиката е пленена от мафията

18:13, 04 мар 16 / Политика 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обявеният вчера манифест “За Републиката” показа, че не може повече да се отлага дълбоката промяна в България. Той цели да направи конкретна диагностика на медийната и политическата среда, на икономиката и съдебната система - части от обществената структура, които подпомагат модела КОЙ.

Тази диагностика трябва да се направи в усилията на съответните специалисти, които са се подписали и предстои да се подпишат. Авторите имат идеята да продължим с конкретни дискусии по темите, с които да изготвим консенсуси в онези сектори за това какво трябва да се случи, а не се случва, за да бъде демонтиран моделът КОЙ.

Това обясни пред телевизия BIT бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който е сред положилите подписа си под манифеста “За Републиката”.

“Подписването на този текст от такъв широк кръг хора произвежда обществено-политически факт. Гражданите казват, че отказват да бъдат баламосвани, че в България се случва промяна към добро и че се правят усилия за демонтиране на модела КОЙ”, каза още той.

По думите му, тази широка гражданска група цели да изработи именно нужния алтернативен модел за управление на страната. “Ако той успее, убеден съм, ще се намери достатъчно голяма група граждани, за да го подкрепи. Именно чрез неговата визия той ще добие популярност и тежест в обществото”, смята Иванов.

Той посочи още, че настоящото мнозинство в Народното събрание не е успяло да отговори на очакванията на обществото. И допълни, че когато подписалите манифеста изготвят достатъчно мерки и ги обединят в една цялост, то нито едно управление няма да има лукса да си позволява да прави нещо проформа, с което да си прави алиби - и фактически да имитира под знака на стабилността някаква промяна, а всъщност в по-голяма степен да защитава статуквото.

Според Самуил Петканов, автор на сайта “Не!Новините”, хората, които застават зад манифеста, са същите, които през 2013 г. публично предупреждаваха за модела, по който работи КТБ. “Хората, които тогава казваха за КТБ, казват това сега”, заяви той, визирайки манифеста.

“В една нормална държава хората оказват натиск върху институциите и те започват да работят, в България просто трябва да има по-голям и безспирен граждански натиск”, даде рецептата Петканов.

Той също изрази съгласие, че настоящото правителство не може да изведе България напред. И заяви, че “кабинетът “Орешарски” изглежда абсолютно идентичен със сегашния”.

“Републиката е пленена от един модел на мафиотско завладяване на институциите”, каза Христо Иванов, като посочи, че това е един от мотивите да подпише документа. “От друга страна не виждаме целенасочено действие и сила, която да се бори с това”, допълни той. “Без съмнение републиката е опасност”, заключи Христо Иванов.

Междувременно на сайта на манифеста подписи вече са положили над 1 800 души с различни професии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама