Събираемостта на глобите за "Гражданска отговорност" е 2% за 2015 г.

20:55, 04 мар 16 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събираемостта на глобите за липсваща задължителна застраховка "Гражданска отговорност" е едва 2% за миналата година, съобщава bTV. За 2015 г. са събрани едва 21 500 лв. вместо очакваните около 1 млн. лева от глоби за несключена застраховка.

През миналата година към НАП са изпратени 2023 постановления за събиране на дължими глоби. Въпреки това данъчните почти не се занимават с тях. Те предпочитат да извършват проверки за по-големи суми, които да покриват разходите по извършването на самите проверки. Така глобите за липсваща "Гражданска отговорност" остават назад в списъка.

От Гаранционния фонд, който трябва да осигурява обезщетенията за пострадалите, когато причинителят на катастрофата няма задължителната застраховка обявяват, че редовно призовават НАП към повече усилия и за събирането на тезо задължения. Глобата за несключена застраховка е 250 лв.

През почивните дни КАТ извършва засилени проверки по пътищата. Освен намаляване на скоростта, проверките имат за цел и откриване на шофьори без "Гражданска отговорност'. Изчисленията показват, че около 20% от превозните средства се движат без сключена застраховка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама