Бургаски свещеник: На Задушница почитаме паметта на починалите наши близки

11:36, 05 мар 16 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Задушница означава, че се извършва заупокойна молитва за тези, които са починали. Ние вярваме, а и така Бог ни е казал, че душата на човек е безсмъртна. Когато извършваме молитвата за починал наш близък, ние не се отчайваме, че той престава да съществува и повече никога няма да го видим, а напротив, надяваме се, че рано или късно ще се съберем и ще бъдем отново заедно. Молитвата е това, което ни е обещал нашият Спасител – надежда за възкресение“, каза за Topnovini.bg отец Стелиян Кунев от бургаския храм „Св. Богородица“ във връзка с първата за годината Голяма Задушница.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. Сутринта  в храмовете се отслужва заупокойна Света литургия. След това християните отиват на гробищата, където преливат с вино гробовете на своите близки и прекадяват с тамян, след което раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души".

„Прието е да се подават варено жито, пита, хляб, вино, плодове, сладкиши или бонбони. Не трябва да се раздават ракия и свинско. В никакъв случай не бива да се палят цигари на гроба, както много хора правят“, обясни отец Кунев.

Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел, житното зърно не може да оживее, ако първо не умре. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът означава чистата молитва, а цветята - добродетелите на починалия.

Голяма задушница винаги е в деня преди Месни заговезни. В неделя, с Евангелско четене, се припомня картината на Страшния съд. Великият пост започва от понеделник след Сиропустната неделя - Сирни заговезни.

През цялата седмица до Сирни Заговезни се устройват веселби и игри, защото след това те са строго забранени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама