Алармират за множество кражби на кучета в Добрич

13:49, 05 мар 16 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За множество кражби на кучета, особено от едри породи, алармират читатели на Topnovini.bg. Те посочиха, че само за седмица от различни части на града са изчезнали 5-6 кучета, като това е само информацията, за която собствениците са съобщили в социалните групи. Прави впечатление, че обект на посегателство са кучета от едри породи. Добричлии се опасяват, че откраднатите животни се използват за кучешки боеве в региона.

Според непотвърдена информация такива боеве се провеждат на различни места в областта. Според някои, в квартал „Рилци”, а, според други – в Балчик. Твърдят, че на тези боеве се разиграват сериозни суми пари. Никой обаче не може да потвърди информацията.

Ръководителят на един от кучешките приюта в Добрич Мария Великова, обясни, че при нея идват хора, които искат да вземат кучета от едри породи, но тя е изключително внимателна и дава кучета, само, когато има информация за кандидат-осиновителя.

Основна част от откраднатите кучета се използват за препродаване, а по-малка част – за кучешки боеве, коментира за Topnovini.bg окръжният прокурор Пламен Николов. Според него, у нас боевете не са широко разпространено явление. Обвинител №1 в Добрич заяви, че, ако получи информация за организиране на кучешки боеве в областта, веднага ще разпореди проверка.  

 „Имаме информация, че в страната има незаконна система за препродаване на крадени кучета”, коментира Николов. По думите му, крадат се основно ловни кучета, които са вече обучени. Така чистата печалба от препродаването на едно животно е от 300 до 700 лева за по-редките породи.  С кражбите се занимават основно хора, които познават кучетата, знаят кое е обучено. Те имат специална квалификация, обясни Николов.

Крадците разполагат със система, с която да се заличи произхода на кучето и да не се установи откъде е дошло, обясни Николов. Посочи, че е много трудно препродаването на кучета да се проследи. Когато се открадне животно в Добрич, то не се продава тук, а на друго място в страната. Дори кучето да се открие, купувачът обяснява, че не си спомня как е изглеждал продавачът или дава обяснение, което по никакъв начин не помага. Друг проблем е, че при продажбата на кучета не се подписва нотариално заверен договор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама