Млада съветничка от Шумен живее между изкуството и политиката

14:06, 05 мар 16 25 769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тя е млада одухотворена жена, вълнува се от социални каузи и не остава безразлична към болката на хората. Преподава рисуване в СОУ “Сава Доброплодни” в Шумен. Третото място вляво на последния ред в зала 363 в Общината е с нейното име. Това е младата съветничка от гражданската квота на ГЕРБ Деница Спасова.

Първоначално поканата да влезе в местната политика я стъписала и шокирала. Не след дълго Деница приела. Целта й е да помогне в развитието на местната култура и образование. Единствено така общинската съветничка вижда начин да съчетае изкуството и политиката – две на практика несъвместими сфери. Иска местната власт да заработи по модерен и креативен начин, за да привлече за своите каузи младите хора на Шумен. Ако трябва да пресъздаде местния парламент като шарж си представя живописна пъстра картина. “Младите винаги имаме нужда от опита на по-възрастните, но е азбучна истина, че и по-възрастните има какво да научат от по-младите”, категорична е Деница.

Предисторията на политическата й кариера започва с посещение на инспектори в часа на младата учителка. Тогава специалистите забелязали, че Деница преподава по модерен и нестандартен начин, който грабвал вниманието и интереса на децата. Така мълвата за нестандартното момиче достига до хора от местното ръководство на ГЕРБ и те канят учителката да се включи в листата им за общински съветници.

Преди това обаче Деница добива популярност сред шуменската общественост с активното си участие в кампанията по набиране на средства за лечението на незрящата Мила. Разказът за фаталния инцидент стиснал младата художничка за гърлото и тя отдала цялата си енергия в организирането на благотворителна изложба в помощ на Мила.

Близо десетилетие Деница е изкушена от графиката, техниката на офорта и сухата игла, но през май подготвя изложба с мащабни живописни платна, като формата на някои от картините достига два на два метра. След години постоянство и търпение отдадени на графиката днес младата художничка чувства прилив на творческа енергия, която се излива в цветен колорит, с едри мазки на четката, върху крехкото опънато до трепет платно.

Нейни графики са откупени в чужбина. “В България графиката не се цени много”, разказва Деница. Младата жена често подарява свои картини на хора, които са почитатели на изкуството й.

Винаги е искала да се занимава с рисуване. Още в първи клас е записана в паралелка по изобразително изкуство. В седми клас обаче родителите й искат тя да учи в езикова гимназия. След продължителни и бурни спорове Деница успява да наложи волята си и продължава да овладява тайните на живописта.

Когато започва да преподава в училище разбира, че има голяма разлика между това да си художник и учител. “Художникът обича да пази в себе си тайните на занаята. Призванието на учителя е да предаде своя опит на възпитаниците си. Мисля че аз имам точно това призвание”, убедено споделя Деница.

Родена е на 31 май 1987 година в Шумен. Средното си образование завършва през 2005 г. в СОУ “Сава Доброплодни”, профил изобразително изкуство. През 2006 година е приета в Шуменския университет (ШУ) в направление “Педагогика на обучението по изобразително изкуство”, специалност “Графика” при проф. Валери Чакалов. След това завършва магистърска степен “Графичен дизайн” в ШУ през 2011 година. Юни тази година й предстои двуседмична квалификация в столицата на Ирландия Дъблин.

Като най-високо постижение в творческата си биография младата художничка определя участието си на най-престижния в света конкурс за съвременна графика в Гуанлан Китай, където достига до предпоследния кръг. Лауреат е на Националния студентски конкурс за художници в Благоевград, има първо място от Фестивала на учителското творчество в Шумен, в колекцията й от отличия е Наградата на декана на ШУ за постижения в областта на изобразителното изкуство.

Днес е благодарна на съдбата, че може да нарича своите учители “колеги”. С голям респект говори за хората, които я въвеждат в храма на Аполон и за първи път разкриват пред нея тайните на светлината и сенките върху белия лист. Сред тях са художниците и учители Виолета Петрова, Антоний Джамбазов, Марияна Петкова и университетските преподаватели проф. Валери Чакалов, доц. Валентин Кулев, на когото дължи изцяло уменията си по иконопис и рисуване.

Едва навършила 19 години младата художничка се омъжва. Днес мъжът и Тодор често претворява мечтите й в къщи, защото е строител. Специално за Деница съпругът й построява къща във модерния винтидж стил, която художничката обзавежда и реди по свой вкус. Често двамата съпрузи спорят, но Деница признава, че Тодор е практика, а тя естета в семейния тандем.

През 2007 година, докато е още студентка, на бял свят се появява синът Борис, а четири години по-късно през 2011 дъщерята Магдалена.

Малкото време за почивка, което остава на младата художничка тя прекарва сред природата със семейството и приятелите или създавайки поредната си творба в ателието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама