В ГЕРБ уверени, че удовлетворили желанието на екоорганизациите за къмпингите

16:43, 05 мар 16 / Политика 25 265 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не смятам, че протестите на еколозите за къмпингите са основателни. Работим в широк диалог и със сериозни аргументи. Винаги, когато някой иска да си говори с нас, е добре дошъл. Не правим нещата на всяка цена.

Това заяви за София Topnovini.bg заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ и член на Комисията по земеделието и храните Цвета Караянчева. Коментарът ѝ дойде след приетите преди дни на второ четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, с които депутатите разрешиха да се нощува, но не и да се къмпингува и паркира на 100 метра от плажната ивица.

„Мисля, че удовлетворихме желанието на екоорганизациите и на повечето българи да имаме такива девствени плажове. Имаше реакция от страна на еколозите за нощуването на тези неохраняеми къмпинги, но по предложение на депутата от ГЕРБ и член на Комисията по регионално развитие и благоустройство Ирена Коцева наказанието при нощуване на плажа отпадна. Оттук нататък това ще бъде разписано в Закона за туризма и точно в главата за къмпингите. В крайна сметка се оказва така, че когато има неохраняеми плажове, се събира страшно много смет“, обясни Караянчева.

Според нея хората, които отпочиват на тези плажове на практика трябва да бъдат отговорни и да събират отпадъците след себе си. По думите й обаче в повечето случаи това не се получава.

„Санкциите за нарушителите ще влязат в Закона за туризма в главата за къмпингите. Там ще има ясни определения за това какво представлява нощувката и какво къмпингуването. Със законовите промени плажовете ще останат чисти, защото когато нощуват посетители основният проблем е паленето на огън и сметта. Трябва все пак да възпитаваме в себе си екокултура“, категорична бе Цвета Караянчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама